Protipovodňové hráze na Labi ohrožuje odpad, kancléřka přijela dodat odvahu

Berlín - Na severu Německa stále platí vážná povodňová situace. Hladina Labe se tam stabilizovala, ale hráze bránící zatopení okolních měst ohrožuje naplavený odpad. Do postižených oblastí se už počtvrté vydala kancléřka Angela Merkelová. S povodněmi bojují záchranáři a vojáci na severu země. Potíže jim dělají hráze, které těžko snášejí nápor vody a začínají se trhat.

V ulicích Lauenburgu ležícím nedaleko Hamburku je až 30 centimetrů vody. Nad ránem zde byla hladina Labe na úrovni 9,53 metru, což je jen o dva centimetry méně než ve středu. Místní krizový štáb věří, že řeka v oblasti právě kulminuje.

Kancléřka navštívila rovněž zasažené město Hitzacker ve spolkové zemi Dolní Sasko. I tam se úřady domnívají, že Labe už přestalo stoupat, ale tisícovky dobrovolníků tam ještě zpevňují hráze. Ty stávající ohrožují například plovoucí kmeny stromů a další předměty. Místní záchranáři v posledních dnech z vody vylovili na 50 tun takového odpadu. „Chci vyjádřit svůj velký obdiv všem, kteří dnem i nocí chrání naše hráze a každý metr čtvereční naší půdy. Vidět naši zemi tak sjednocenou je skvělé,“ řekla kancléřka.

Těžké zkoušce jsou nadále vystaveny hráze kolem města Boizenburg, které leží o něco dál proti proudu Labe. Dnes tam bylo naměřeno 7,32 metru, což je pět metrů nad normálem.

  • Záplavy v Německu autor: Jan Woitas, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4769/476801.jpg
  • Povodně komplikují železniční dopravu v Německu autor: Sean Gallup/Getty Images, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4768/476800.jpg
  • Lauenburg ohrožuje stoupající Labe autor: EPA/CARSTEN REHDER, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4764/476369.jpg
  • Fischbeck zaplavila voda z protržené hráze autor: EPA/PATRICK PLEUL , zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4762/476117.jpg

Dál na jihu, ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, zůstává situace napjatá v okolí obce Fischbeck, kde se v pondělí protrhla hráz. Úřady nedokázaly zabránit rozlití vody do okolí a doporučily evakuaci 200 lidí ze tří vesnic. „Situace je tu dramatická. Viděli jsme protrženou hráz, která praskla v délce přibližně osmdesáti metrů. Helikoptéry k ní přivážejí pytle s pískem, snažíme se ji zpevnit,“ uvedl velitel německé armády v Sasku-Anhaltsku Andre Sabzog. Kvůli uzavření železničního mostu v tomto regionu zůstává i dnes narušeno hlavní železniční spojení mezi Berlínem a západem Německa. Vlaky totiž musí postižená místa dlouze objíždět.

Ve čtvrtek se Merkelová setká se zástupci postižených spolkových zemí. Zaznít by tu měla informace, jakou strategii zvolí vláda při likvidaci povodňových škod. Ty přesáhnou nejspíš 11 miliard eur a jen menší část z nich uhradí pojišťovny. Pomoc už přislíbila i Evropská investiční banka.

MAĎARSKO: Nebezpečí hrozí podél celého Dunaje

Největší hrozba je na jihu země, kde Dunaj postupně kulminuje na historických hodnotách. Ani v dalších oblastech není nebezpečí zažehnáno, protože voda opadá velmi pomalu. Zítra by měl Dunaj kulminovat v Moháči a odnést povodňovou vlnu do Chorvatska. První odhady škod míří k desítkám miliard dolarů.