Malá prsa, velká stehýnka – liberálové podávali křepelku Gillardovou

Canberra – Australskou politickou scénou hýbe sexistický skandál. Na večírku opozice se totiž podávalo jídlo pojmenované po premiérce Julii Gillardové, které uráželo její postavu. Politička incident označila za nesmírně sexistický. Opozice a její lídr Tony Abott se podle ní snaží ženy z australské politiky vytlačit. Parlamentní volby Austrálii čekají v polovině září.

Na březnovém večírku liberálního kandidáta za Queensland Mala Brougha se podávalo velmi zvláštní menu. K jídlu tady nabízeli „smaženou křepelku Julii Gillardovou“ s „malými prsy a velkými stehýnky“. Jenže jak se zdá, s touto zvláštní kuchyní šlápli liberálové trochu vedle. Sexistické narážky na postavu premiérky Gillardové teď v Austrálii vyvolaly rozruch. 

Julia Gillardová, premiérka Austrálie:

„To je Tony Abott a jeho liberálové. Takoví zkrátka oni jsou. Pro Austrálii je to opravdové riziko. Pokud by se Tony Abott stal premiérem, nebyla by to otázka jen menu na opozičním večírku, ale respekt k ženám by se prolnul do všech aktivit jeho vlády.“

Mal Brough už televizi ABC přiznal, že menu bylo sexistické a omluvil se za něj. Brání se nicméně, že jídelníček sestavoval člověk mimo stranu, který si myslel, že je to prý vtipné, a také že se menu nemělo objevit na veřejnosti. Brough nicméně připustil, že to bylo nevhodné a sexistické a že se takový název jídla neměl nikdy na menu dostat. 

Jídelníček z březnové akce Mala Brougha se nejprve objevil na sociálních sítích, až pak se potvrdilo, že jde o autentické menu, které se na večírku podávalo. Lídr liberálů Tony Abott taktéž uznal, že narážka na postavu premiérky byla nevhodná, zároveň ale dodal, že skandál nijak neohrozil Broughovu kandidaturu, a ten se tak dál bude ucházet v podzimních volbách o místo v parlamentu. „Pan Abbott se postavil za chování, které je sexistickým útokem na mě,“ komentovala to premiérka.

Cílem večeře pro 20 lidí bylo vybrat peníze na volební kampaň. Předseda strany teď vyzval Brougha, aby věnoval veškeré vybrané peníze na charitu.

Nový incident je posledním ze střetů mezi Gillardovou, první australskou premiérkou, a Abbottem, kterého politička označuje za sexistu. Loni v říjnu napadl šéf opoziční strany premiérku kvůli tomu, že nemá děti. Konkrétně prohlásil, že její vláda je nezkušená v otázce rodinné politiky. Abbott se posléze za svá slova omluvil.