Protesty v Turecku: Erdoğan přišel s novým ultimátem i smířlivým gestem

Istanbul – Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan dnes dal demonstrantům okupujícím park Gezi v centru Istanbulu „poslední varování“. Lidé protestují proti kontroverznímu developerskému projektu na území parku, který úřady podporují. Premiér řekl, že oblast „úřady do 24 hodin vyčistí od narušitelů zákona“, a dodal, že jeho trpělivost už přetekla. Později byl ale smířlivější: s představiteli manifestantů se dohodl na večerním jednání. Násilnosti mají už pátou oběť - v ankarské nemocnici zemřel mladý aktivista Ether Sarisuluk, který při střetech s policisty utrpěl vážná zranění hlavy.

Ether Sarisuluk byl zraněn již na začátku protestů 1. června v turecké metropoli. Údajně byl zasažen do hlavy granátem se slzným plynem. Od té doby byl na přístrojích, svým zraněním ale dnes podlehl.

Na Taksimu se v noci koncertovalo

Na Taksimském náměstí v Istanbulu byl v noci na dnešek klid. Střety demonstrantů s policií vystřídal klavírní koncert. Davide Martello přijel až z Německa, aby protestujícím Turkům mohl zahrát. Stejnou trasu urazilo i jeho piano. Ve vzduchu zdánlivě mírumilovné atmosféry happeningu nicméně nadále viselo napětí. Jak popsala CNN, někteří z přítomných posluchačů měli stále na hlavách helmy, které nosí kvůli obavám ze zásahu kameny. Obličejové masky a šátky, kterými si během uplynulých nocí zakrývali obličej kvůli slznému plynu, ale mohli nechat jen omotané kolem krku.

Koncert na Taksimském náměstí
Zdroj: ČT24

Na předměstí Istanbulu i v hlavním městě Ankaře nepokoje nicméně neutichaly - policie proti davům znovu použila slzný plyn a vodní děla.

Neklid v tureckých městech se podepisuje i na tamní ekonomice a turistice. Lidé ruší objednávky, ceny hotelů v Istanbulu klesly o 22 procent. Před situací varuje české občany i ministerstvo zahraničí. Na svých stránkách doporučuje vyhýbat se větším shromážděním, hlavně pak demonstracím.

Turecký kabinet ve středu naznačil možné východisko z krize. O stavbě nákupního centra, která by vedla k vykácení místního parku Gezi a která vlnu protestů spustila, by mohli v referendu hlasovat sami obyvatelé největšího tureckého města. Demonstranti ale referendu a vládě nevěří. Argumentují tím, že podobné sliby už zažili a že nezřídka v minulosti v podobných případech „hlasovali“ i lidé, kteří byli po smrti.

Park Gezi se stal v uplynulých dnech i určitým kulturním a společenským centrem. Po ránu zde někteří protestující společně cvičí, jiní si čtou knihy vypůjčené z improvizované knihovny, která zde vznikla. Nejméně jeden pár prý v parku uzavřel sňatek.

Erdoğan: Úřady do 24 hodin vyčistí Taksim od výtržníků

Turecký ministr vnitra Muammer Güler dnes opět demonstranty vyzval, aby park opustili. „Okupace parku Gezi musí skončit. Od 1. června určité skupiny obsadily veřejný prostor a ostatním k němu neumožňují přístup. Taková situace není v demokratickém státě přijatelná. (…) Musíme přijmout nezbytná opatření. Policie je připravena každý den nastolit pořádek a zajistit bezpečnost,“ pohrozil ministr.

Premiér Erdoğan pozdji oznámil, že Taksimské náměstí „úřady do 24 hodin vyčistí od výtržníků“. Jde podle něj o poslední varování pro demonstranty. Jak řekl, jeho trpělivost už vypršela.

Evropskému parlamentu se chování turecké vlády nelíbí

Evropský parlament valnou většinou hlasů odsoudil tureckou vládu za vyhrocování situace a odhlasoval nezávaznou rezoluci, v níž vyjádřil znepokojení nad využitím podle něj nepřiměřené a přehnané síly, kterou turecké bezpečnostní složky použily proti demonstrantům. Také odsoudil chování turecké vlády i premiéra Erdoğana. Ten se ještě před hlasováním rozhorlil, že výzvu parlamentu nebude brát v potaz. „Kdo si myslíte, že jste, abyste přijímali takováto rozhodnutí?“

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/Lam Yik Fei

Reuters: Arabové srovnávají Erdoğana se svrženými diktátory

Před dvěma lety tureckého premiéra Erdoğana bouřlivě vítali v zemích arabského jara a vypadalo to, že Turecko významně posílilo svou roli v regionu, když jako jedna z prvních zemí podpořilo tamní demokratické změny. Po nynějším potlačení protestů v tureckých městech se ale názor na něj podle agentury Reuters změnil: Kdysi uctívaný muž se podle některých obyvatel Egypta a Tuniska příliš neliší od diktátorů, které kdysi svrhli.

Ne každý ale s těmito názory souhlasí a podle některých obyvatel zemí arabského jara se turecký premiér naopak chová správně. U syrských rebelů bojujících proti prezidentu Bašáru Asadovi je Erdoğan i nadále velmi populární. Odborníci se ale obávají, že protesty by mohly mít vliv na situaci tisíců uprchlíků, kteří ze Sýrie utíkají právě do Turecka.

Dvouletý syrský konflikt si vyžádal podle OSN 93 tisíc životů

Boje v Sýrii trvají už přes dva roky a nepřežilo je na 93 000 lidí. Tvrdí to ve své nové zprávě OSN, podle níž je mezi mrtvými 6 500 dětí. Vyplývá z ní rovněž, že od loňského července měsíčně v Sýrii umírá v průměru pět tisíc lidí. Zprávu zveřejnil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové. Vychází z údajů získaných od března 2011 do konce letošního dubna a přiznává, že skutečný počet obětí může být vyšší.

OSN se při registrování obětí opírá o několik zdrojů. Kromě údajů zveřejňovaných syrskou vládou čerpá také ze zpráv exilové opozice. Do statistik se dostávají pouze oběti, u nichž je známé jméno a datum smrti.

Turecko neztratilo důvěru turistů

Pár kilometrů od parku Gezi není vůbec znát, že se v Istanbulu něco děje. Turistické cíle jsou dál plné turistů. Úřady je pouze varovaly, aby se demonstracím vyhnuli. V zemi je nyní kolem sedmi tisíc Čechů, cestovní kanceláře nezaznamenaly menší zájem.