Povstalci ostřelovali mezinárodní letiště u Damašku

Damašek – Syrští rebelové dnes vypálili dva minometné granáty na mezinárodní letiště v Damašku. Velké škody ale letiště neutrpělo. Podle prohlášení ministra dopravy ve státní televizi byl jeden člověk zraněn a preventivně byly pozdrženy tři lety. Dva roky trvající boje v Sýrii si vyžádaly už 93 000 obětí, mezi mrtvými je 6 500 dětí.

Jeden granát dopadl na okraj letištní plochy; zpožděno bylo přistání strojů z Lattákíje a z Kuvajtu a start letadla do Bagdádu, upřesnil ministr Mahmúd Saíd. Druhý granát dopadl poblíž skladiště, zraněn byl jeden zaměstnanec a v budově se rozbila okna.

Arabský kanál zpravodajské televizní stanice Russia Today, patřící ruské vládní agentuře Ria Novosti, ale informoval o údajném zásahu iráckého stroje na letištní dráze. Zraněni byli podle tohoto zdroje čtyři cestující a čtyři letištní zaměstnanci. Informaci ale není možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Saíd obvinil z útoku „teroristy“, což je termín, který režim používá pro povstalce. Žádný cestující nebyl zraněn, zdůraznil.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) naproti tomu oznámila, že povstalci vypálili na letiště tři podomácku vyrobené rakety, nikoho ale nezranili.  

Jde o první větší povstalecký útok na letiště u syrské metropole po řadě měsíců. Povstalci letiště obklíčili a nakrátko odřízli při loňské ofenzivě, vládní síly je ale z oblasti kolem letiště vytlačily. Před několika měsíci byla znovu otevřena dálnice vedoucí z Damašku na letiště.

Každý měsíc zemře 5 000 Syřanů

Podle nové zprávy OSN si syrský konflikt vyžádal 93 000 životů. Vyplývá z ní rovněž, že od loňského července měsíčně v Sýrii umírá v průměru 5 000 lidí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové ale připustil, že skutečné počty můžou být ještě vyšší. Nejtěžší je situace v Aleppu a okolí Damašku, kde je od loňského listopadu registrováno vůbec nejvíc mrtvých. Opozice už v minulosti hovořila o 90 000 obětech.

Pillayová řekla, že má obavy, že se krveprolití, které se odehrálo v bojích o město Kusajr, zopakuje v Aleppu. Armáda k němu stahuje své síly v přípravě ofenzívy. „Ze všech zpráv, jež mám k dispozici, vyplývá, že vláda tam navyšuje počet vojáků. To lze těžko považovat za přípravu rozhovorů. Začnete snad jednat s lidmi, kteří usilují o vítězství v krutém boji?“ řekla. Narážela na přípravu mezinárodní konference, na niž chtějí organizátoři - Rusko a USA - přizvat syrskou vládu i opozici. Přípravy se ale protahují, konference se nebude konat dříve než v červenci.