Výbuch ve Westu nebyl dost velká katastrofa, město peníze nedostane

West (USA) - Město West v americkém Texasu, kde žije početná česká komunita, zůstalo bez finanční pomoci. Federální úřad pro zvládání krize totiž zamítl jeho žádost o dodatečnou náhradu škod po dubnovém výbuchu tamní továrny na hnojiva. Na tuto pomoc mají prý nárok pouze oblasti zasažené větší katastrofou. Ve Westu tehdy zemřelo 15 lidí, desítky dalších byly zraněny. Tamní úřady potřebují miliony dolarů na obnovu.

První finanční injekci od Federálního úřadu pro zvládání krize už město dostalo. S žádnou další pomocí už ale počítat nemůže - není pro ni prý důvod. Federální úřad své rozhodnutí zdůvodnil v prohlášení tím, že dodatečnou finanční pomoc poskytuje obvykle jen při větších katastrofách – tedy například oblastem, kde udeřila tornáda, superbouře nebo hurikány. Bezprostředně po události nicméně pomoc slibovali přední politici včetně prezidenta Obamy.

Starosta Westu Tommy Muska:

„Možná bychom potřebovali, aby tu vyletělo do povětří o 50 domů víc. Možná mělo umřít o pět hasičů víc, aby to byla katastrofa. Opravdu nevím. Nerozumím tomu, co je pro ně neštěstí.“

Úřady ve Westu spočítaly, že jen obnova poškozených silnic vyjde na 17 milionů dolarů. Pokud je nedostanou, budou muset vozovky zasypat štěrkem. Postavit znovu dvě zdevastované školy bude ještě o osm milionů dražší. Roční rozpočet města je ale mnohonásobně nižší – pouhé 2 miliony dolarů.

Město West zůstalo bez finanční pomoci (zdroj: ČT24)