Erdoğanova nabídka: Zastavení stavby v parku a referendum

Istanbul – Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan slíbil zastavit stavbu na území istanbulského parku Gezi, dokud o ní nerozhodne soud a referendum. Pro demonstranty je to prý pozitivní signál, ale ani tak nechtějí slevit na svém požadavku úplně stavbu zastavit. Čtyřhodinové noční jednání mezi premiérem a zástupci protestujících tedy jasný výsledek nepřineslo a stále hrozí násilné vyklizení parku. Evropská unie nicméně poslední vývoj označila za „konstruktivní a pozitivní“.

Erdoğan přijal delegaci složenou převážně z herců a umělců. Její součástí ale poprvé byli i dva členové protestní skupiny Taksim Solidarity. Jen několik hodin předtím přitom premiér prohlásil, že pohár trpělivosti přetekl, a zhruba 2 500 demonstrantům okupujícím sporný pozemek adresoval „poslední varování“.

Soud projekt na přelomu měsíce dočasně pozastavil. Pokud nakonec rozhodne ve prospěch vlády, budou o plánech ještě hlasovat lidé v referendu, slíbil Erdoğan podle zástupců Taksim Solidarity. Erdoğan už ve středu naznačil, že by se o osudu parku Gezi mohlo konat místní referendum.

Protestní akce na Taksimském náměstí
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Výsledek jednání: Pozitivní, ale k ničemu

„Premiér řekl, že pokud výsledky veřejného hlasování vyzní v tom smyslu, že tato oblast má zůstat parkem, budou se tím řídit,“ řekl novinářům po schůzce zástupce protestujících Tayfun Kahraman. „Jeho poznámka, že projekt nebude uskutečňován, dokud justice nerozhodne, je pozitivním výsledkem této noci,“ dodal Kahraman.

Místopředseda vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Hüseyin Çelik schůzku také označil za pozitivní, ale zdůraznil, že Erdoğan nadále trvá na ukončení obsazení parku. „Naše vláda byla velmi tolerantní, tak tolerantní, jak to umožňuje demokracie, ale myslím, že vláda to místo dlouho okupovat nenechá,“ varoval politik.

Protestní akce na Taksimském náměstí
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Erdoğan dnes na schůzce strany AKP opětovně vyzval demonstranty, aby park opustili. „Zůstali jste tady tak dlouho, jak to bylo možné, a zprávu jste předali,“ řekl s tím, že jejich názor k budoucnosti parku byl přijat a vyhodnocen. „Nyní prosím park Gezi opusťte a vraťte se domů.“

Evropská unie poslední vývoj vítá

„Vítáme jasný závazek tureckých úřadů pozastavit stavební práce v parku Gezi, dokud v této otázce nerozhodne soud,“ uvedla Evropská komise. Tento vrcholný unijní orgán také ocenil, že Turecko prošetří i razanci policejních zákroků proti poklidným demonstracím. Evropský parlament ve čtvrtek valnou většinou hlasů odsoudil tureckou vládu za vyhrocování situace, zatímco úřad amerického prezidenta Ankaru upozornil, že by měla dodržovat svobodu slova a shromažďování.

Protesty, které začaly po násilném potlačení demonstrace za zachování parku na Taksimském náměstí v Istanbulu, si po celé zemi již vyžádaly v řadách demonstrantů čtyři mrtvé a více než 5 000 zraněných. Při střetech zemřel také jeden policista a dalších 600 policistů utrpělo zranění.

Jednání premiéra s demonstranty výsledek nepřineslo (zdroj: ČT24)