Zahraniční tisk: Česko je nejvíce zkorumpovanou zemí regionu

Praha - „Korupce otřásá českým státem. Dlouho připravovaná policejní akce proti prominentním politikům přinese největší politickou krizi od dob transformace,“ píše zahraniční tisk. Včerejší razie nebývalých rozměrů plní stránky zahraničních deníků. Ty se shodují v tom, že akce zřejmě vyústí v pád vlády premiéra Petra Nečase. Tisk shodně označuje události za jedno z největších korupčních odhalení v dějinách Česka. S děním drží krok hlavně slovenská média, kde jsou události u západních sousedů na prvních příčkách zájmu.

Evropská komise události v České republice sleduje, ale komentovat je nechce. Protikorupční úřad komise OLAF se do aféry hodlá vložit, pokud by se dotýkala fondů EU. „Nemáme žádné informace o jednotlivých případech… o jednotlivcích, o jejich právní situaci ani o vyšetřování. Samozřejmě se tedy zdržíme jakéhokoli komentáře,“ prohlásil mluvčí Evropské komise Olivier Bailly.

Razie v Česku může být začátkem konce Nečasovy vlády, soudí Němci

Süddeutsche Zeitung: "Tento zásah nemá v Česku, jinak často otřásaném skandály, obdobu a mohl by zpochybnit trvání konzervativně-liberální vlády v Praze." Deník připomíná, že Nečasův kabinet od svého vzniku v roce 2010 poznamenala už řada afér a ze svých funkcí muselo odejít více než deset ministrů. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Nedávno musel premiér Petr Nečas vyměnit už 13. člena svého kabinetu, vztahy mezi ODS a TOP 09 ministra zahraničí Schwarzenberga připomínají setkávání během studené války a v průzkumech se opoziční levice pohybuje vysoko nad vládními stranami.“

„Nečas se ujal předsednictví ODS se slibem, že očistí stranu od 'kmotrů' a získá zpět ztracenou důvěru voličů. V obou bodech selhal,“ poznamenávají Allgemeine Zeitung, podle nichž Češi dlouho doufali, že policie udeří proti kriminálním vazbám na nejvyšších místech. „Nečas sám působí sice jako bezúhonný, zatčení šéfky jeho kanceláře ale naznačuje, že tyto vazby mohou sahat až do jeho nejbližšího okolí,“ uvádí deník, podle kterého by tentokrát snahy opozice o konec Nečasovy vlády mohly mít úspěch. 

Německé deníky Die Welt a Sächsische Zeitung zdůrazňují, že mezi zatčenými je premiérova „pravá ruka“ Jana Nagyová. Frankfurter Rundschau v pozadí kvůli sledování premiérova okolí vidí i možnou válku růží - po Nečasově rozchodu s manželkou se totiž spekuluje o jeho poměru s Nagyovou. Nečasův konec v čele vlády považuje list za nevyhnutelný a všímá si i toho, že v parlamentu kritizoval počínání policie a zadržení špiček vojenské zpravodajské služby označil za „teatrální“.

Wiener Zeitung, Rakousko: „Zatčením jeho blízké důvěrnice Nagyové je situace pro premiéra Nečase více než povážlivá. Sotvakdo mu dává šanci na politické přežití … Vzhledem k rozsahu celé akce je pravděpodobné, že tu dochází k rozbití celé sítě korupce a protekcionismu.“

Petr Nečas
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Slovenský tisk: Policejní zátah má precedens jen na začátku 90. let v Itálii

„Celoplošný policejní zátah se zatykači na politiky, úředníky a lobbisty (kmotry) má v Evropě precedens snad jen na začátku 90. let v Itálii,“ napsal list SME. Skutečnost, že nepochybně největší ulovenou rybou je šéfka kanceláře premiéra Jana Nagyová, má prý velkou politickou výbušnost. Ta si podle deníku zřejmě vybere nejvyšší daň - Nečasovu hlavu, což by znamenalo pád celé vlády. 

Deník SME poznamenal, že už dřívější aféry včetně případu poslance Davida Ratha stíhaného kvůli podezření z korupce jsou přesvědčivým obrazem o rozvázaných rukách, které v Česku mají státní zastupitelství a policie.

SME: „Nečas zajisté nepředpokládal, že emancipace orgánů činných v trestním řízení, kterou jeho vláda umožnila, bude nakonec sahat i po jeho politickém krku.“

Slovenský tisk spekuluje, zda by si podobně razantní zásah, který provedli čeští detektivové, dovolila i slovenská policie a prokuratura. Například deník SME oslovil politiky, představitele policie a prokuratury s dotazem, proč na Slovensku policejní razie ještě nemířila do nejvyšších míst v politice. Nový čas zase soudí, že nejnovější českou aféru nelze zcela srovnávat se slovenským případem, jemuž se přezdívá Gorila, podle označení údajného spisu slovenské tajné služby, a který poukázal na uplácení politiků a vysokých úředníků na Slovensku finanční skupinou Penta. Deník SME si rovněž povšiml, že Nečas označil kauzu za mediální bramboračku, neboť je do sebe spleteno několik příběhů, které se vyvíjely samostatně.

TA3 o událostech v ČR
Zdroj: ČT24

„Takovou razii naši sousedé nepamatují. Stovky policistů po celém Česku zatýkaly vlivné lidi,“ napsal Nový čas. Deník Plus jeden deň to považuje za zemětřesení na politické scéně.

Nový čas: „Má to jeden háček. Zatímco u nás dokument Gorila vyhnal na náměstí desítky tisíc lidí, v Česku vyhnala jejich Gorila na Úřad vlády, do státních institucí, firem či luxusních kmotrovských bytů stovky policistů.“

Pravdivost informací z údajného spisu o obří politické korupci na Slovensku dosud potvrzena nebyla, Penta od provalení aféry nekalé jednání opakovaně popřela. 

Zadržení státní úředníci
Zdroj: ČT24

Polský tisk: Česko je nejvíce zkorumpovanou zemí regionu

Gazeta Wyborcza: „Češi, kteří si ve čtvrtek zapnuli televizi, nevěřili vlastním očím. Taková vlna zatýkání v demokratických Čechách ještě nebyla. Kulisy akce speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem byly na evropské standardy neobyčejné.“

Největším překvapením ale bylo zatčení šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, kterou list označil za „šedou eminenci vlády“ a osobu, která rozhodovala, kdo bude mít k Nečasovi přístup, a bez níž „se nedalo v Česku nic zařídit“. K výčtu zatčených podotkl, že na seznamu bylo i pár lobbistů, „ale ti akorát byli v zahraničí“. A chaos prohluboval naprostý nedostatek informací. Premiér Nečas se nakonec našel živý a zdravý a odhodlaný neodstoupit. Nicméně „se zdá, že se blíží konec jeho vlády“, podotkla Gazeta Wyborcza a dodala, že předčasné volby by vyhráli sociální demokraté a komunisté. 

Jana Nagyová
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Dziennik píše o „aféře na nejvyšší úrovni“ a „největším politickém skandálu v Čechách za 20 let“, který hrozí pádem vlády. Dodává také, že zatčená Nagyová „byla známá jako dobrá známá dvou vlivných lobbistů, jejichž jména se roky spojují s korupčními aférami“. 

Televize TVN 24 na svém webu referuje o podezřeních z korupce i z průniku mafiánských struktur do politiky. Láme si také hlavu nad tím, zda Nagyová byla spíš premiérovou „pravou rukou, či milenkou“. Připomněla také americké diplomatické depeše, odtajněné na serveru WikiLeaks, které označovaly Česko za nejvíce zkorumpovanou zemi regionu. 

Rzeczpospolita: "Korupce otřásá českým státem. Dlouho připravovaná policejní akce proti prominentním politikům přinese největší politickou krizi od dob transformace. Politické důsledky nepochybně budou vážné a část opozičních politiků už mluví o volbách na přelomu srpna a září.

Reuters: Nálada v pražských ulicích je napjatá

Podle agentury AP je aféra značně nepřehledná, neboť se skládá z obvinění z korupce a zneužití pravomocí i desítek kilogramů zabaveného zlata. AP celou kauzu přirovnává ke špionážnímu románu, za jehož hlavní prvky považuje sledování Nečasovy manželky vojenskou tajnou službou, miliony dolarů, pruty zlata a také sedm obviněných ze zneužití pravomocí a korupce. Rovněž poznamenává, že nikdo kromě mocenského zákulisí neví, o co zde ve skutečnosti jde a jak jsou případy propojeny. Rakouský zpravodajský portál Kurier.at vložil „zabavené desítky kilogramů zlata“ rovnou do titulku. V textu s odkazem na české deníky informuje o trojici možných řešení - o předčasných volbách, o úřednickém kabinetu a o přežití současné vládní koalice, ať už s Nečasem v čele, nebo bez něj.

Agentura Reuters poznamenává, že nálada v pražských ulicích je napjatá. Češi se denně střetávají s tím, co považují za důkazy všudypřítomné korupce, mimo jiné s vlivnými podnikateli v luxusních vilách nebo s pravidelným proudem zpráv o úplatcích či tučných vládních zakázkách.

Zpravodajský portál BBC napsal, že Nečas sice odmítá odstoupit s tím, že neudělal nic špatného, ale podle analytiků ho čerstvá obvinění zatahují do korupční aféry. „Situace v Praze se mění z hodiny na hodinu,“ napsala BBC s odkazem na prohlášení vyšetřovatelů, že další vlna zatýkání může brzy následovat. Mnohá média připomínají, že už od loňska je ve vazbě vlivný poslanec ČSSD David Rath. Podle nich je to další důkaz, že už politici neřídí policii a státní zastupitelství. Bylo by ironií, kdyby ruce, které uvolnil sám Nečas, teď stáhly premiéra ke dnu, píše BBC.

„Jsme sice v srdci Evropy, ale neležíme jí na srdci. Takže nebyli jsme na prvních stránkách, ale myslím, že nikdo v této republice toho nemusí tentokrát litovat. Nepsali o nás nic radostného. Noviny píší například o provázanosti politiky s byznysem,“ komentoval situaci redaktor ČT Zdeněk Velíšek.

„Nejrychleji na aktuální vývoj zareagovaly slovenské weby. Hlavním motivem článků je, že si paní Nagyová měla objednat sledování Nečasovy manželky. To se články prolíná. Zahraniční weby veskrze současnou vládu odepisují,“ uvedla editorka ČT Veronika Pitrová.