Další pomoc povstalcům? USA pošlou zbraně a zvažují bezletovou zónu

Washington/Damašek – Spojené státy zvažují zřízení bezletové zóny u syrské hranice s Jordánskem. Tvrdí to diplomatické zdroje z Turecka. Po ohlášeném vyzbrojení syrské opozice by to byla další pomoc rebelům ze strany USA. První americké zbraně dostane opozice v rámci týdnů. USA se rozhodly začít opozici vyzbrojovat na základě nové zprávy zpravodajských služeb, z níž vyplývá, že syrský režim použil chemické zbraně. Důkazy předaly i Rusku, to je označilo za nepřesvědčivé.

Americké zbraně budou zřejmě přepravovány letecky přes Jordánsko nebo Turecko a pozemní cestou územím, jež kontroluje opozice. Jejich předání zprostředkuje CIA, která je hlavním prostředníkem mezi Washingtonem a bojující syrskou opozicí. Bílý dům zatím nezveřejnil, o jaké zbraně půjde, o požadavku opozice na protiletadlové a protitankové zbraně stále jedná.

Velká Británie se závěry amerického vyšetřování použití chemických zbraní souhlasí. Podle britského ministra zahraničí Wiliama Haguea by mělo mezinárodní společenství reagovat na důkazy společnou akcí. Ohledně případného vyzbrojení syrské opozice se britská vláda zatím nerozhodla.

O bezletové zóně se bude jednat

Zřízení územně a časově omezené bezletové zóny u jižní syrské hranice s Jordánskem Spojené státy stále zvažují. O její vytvoření požádala opozice. „Washington zvažuje zřízení bezletové zóny, která by pomohla oponentům (syrského prezidenta Bašára) Asada,“ sdělil turecký zdroj agentury Reuters. Zóna by podle jeho slov byla omezená s ohledem na „území i dobu“.

Syrské ministerstvo zahraničí považuje výroky Bílého domu o použití chemických zbraní za snůšku lží. Vyzbrojování opozice považuje za zjevný příklad použití dvojího metru v otázce terorismu. „Bílý dům zveřejnil prohlášení plné lží o chemických zbraních v Sýrii. Je založeno na vymyšlených informacích, jejichž prostřednictvím se Bílý dům snaží připsat syrské vládě odpovědnost za užití těchto zbraní. USA se uchýlily k hanebnému vytváření záminek, jež prezidentu Obamovi umožní vyzbrojit opozici,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Bílý dům uvedl, že použití chemických zbraní v Sýrii jasně porušuje mezinárodní zákony. Spojené státy chtějí, aby syrská opozice byla co možná nejsilnější, a nepočítají se scénářem setrvání syrského prezidenta Bašára Asada u moci. Není také v národním zájmu USA podporovat záměr časově neomezené vojenské angažovanosti v Sýrii v podobě bezletové zóny, řekl bezpečnostní poradce prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes. O možnostech, jak pomoci Sýrii nalézt cestu k ukončení civilní války v zemi, bude podle něj Obama příští týden jednat na summitu skupiny G8 v Severním Irsku.

Vojenské štěstí se přiklání k Asadovi, schyluje se k bitvě o Aleppo

Americká pomoc opozici přichází v době, kdy bojovníci začínají ztrácet původně dobytá území. Nedávno ji armáda podporovaná libanonským Hizballáhem vytlačila ze strategického města Kusajr, nyní vojsko zahajuje ofenzívu proti Aleppu.

Ve městě probíhají nejtěžší boje za několik měsíců. Podle exilové opozice se soustřeďují na východní čtvrť Sachúr, na kterou armáda útočí ze dvou směrů. Zatím se jí ale nepodařilo prorazit obranu opozice. Armáda do čtvrti zatím neposlala vojáky, ale útočí raketami a palbou z tanků. Vojsko se prý snaží dobýt důležitou křižovatku, která leží na spojnici významných silničních tahů, včetně silnice na letiště.

Syrské Aleppo
Zdroj: ISIFA/MUSTAFA ALI/SIPA

Velitel Syrské svobodné armády Sálim Idrís tento týden zveřejnil naléhavou prosbu o vyzbrojení svých oddílů, nemá-li opozice přijít i o toto město. Vydal podrobný seznam zbraní a munice, kterou jeho bojovníci nezbytně potřebují, a obrátil se nejen na USA, ale i na Francii a Británii. Na seznamu je 200 protitankových řízených střel Konkurz ruské výroby, 100 protiletadlových raket odpalovaných z ramene, 300 000 zásobníků s náboji do automatických zbraní Kalašnikov, 100 000 zásobníků s náboji do pušek, 50 000 kulometných pásů a přístup k informacím získávaným s pomocí satelitní technologie.

Rusku americké důkazy o použití chemie nestačí

Spojené státy předaly informace o použití chemických zbraní jednotkami syrské armády Rusku. Poradce prezidenta Putina Jurij Ušakov je označil za nepřesvědčivé: „Za fakta to lze označit jen těžko.“ Americká strana se ruským zástupcům „pokusila“ předložit informace o nasazení chemických zbraní jednotkami syrské armády, prohlásil mluvčí. Rusko samo žádnými takovými informacemi nedisponuje a americké argumenty ho nepřesvědčily, dodal.

Podle Moskvy jsou informace o použití chemických zbraní vymyšlené, aby měl Washington záminku pro intervenci v Sýrii. Předseda zahraničního výboru Dumy Alexej Puškov dokonce prohlásil, že Barack Obama se vydal stejnou cestou, jako jeho předchůdce George Bush, kterému smyšlené informace o zbraních hromadného ničení posloužily jako ospravedlnění invaze do Iráku.

Ruský protiletecký systém S-300
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Putinův poradce dodal, že Kreml nemá v úmyslu „rozmrazit“ kontrakt na dodávku protiraket S-300 syrskému režimu. Podle Ušakova k realizaci dodávky nedojde ani v reakci na rozhodnutí Bílého domu vyzbrojovat syrskou opozici. „Zatím se o tom nejedná,“ řekl Ušakov.

Dohodu o dodávce moderních raket S-300 Rusko se Sýrií uzavřelo už před několika lety, ale zbraně Moskva prezidentu Bašáru Asadovi dosud nedodala. Kontrakt vyvolal ostrou kritiku USA a Izraele, protože ruské rakety mohou výrazně změnit poměr sil na Blízkém východě. Sám Putin nedávno prohlásil, že Rusko tento poměr sil narušovat nehodlá.

Rasmussen postoj USA ocenil

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že svět dal svým postojem k Sýrii jasně najevo, že použití chemických zbraní je porušením mezinárodního práva. „Je to důvod velkých obav. Mezinárodní společenství dalo najevo, že jakékoli použití chemických zbraní je naprosto nepřijatelné a je jasným porušením mezinárodního práva,“ řekl Rasmussen.

Ocenil, že se USA k věci vyjádřily jasně, avšak nespecifikoval, jak na to bude aliance reagovat. NATO už poslalo baterie protiraketové obrany do Turecka, které se cítilo ohroženo přeshraničními bojovými incidenty. Rasmussen v minulosti několikrát zdůraznil, že aliance nemá v syrském občanském konfliktu v úmyslu vojensky intervenovat.

Rozhodnutí Američanů přivítalo i Turecko, které dlouhodobě pomáhá rebelům, a to nejen slovy. Přes turecko-syrskou hranici proudí zbraně ze třetích zemí už delší dobu a je možné, že tudy poputujou i ty americké.