Bývalý důstojník SS si až dosud žil v poklidu v USA

Berlín - Údajný velitel nacistické jednotky SS Michael Karkoc žije desítky let v USA. Zjistila to agentura AP, podle níž muži z Minnesoty hrozí stíhání v Německu nebo Polsku. Ukrajinskému rodákovi je 94 let; ve Spojených státech se usadil krátce po skončení druhé světové války poté, co imigračním úřadům řekl, že během války nebyl v armádě.

V roce 1949 Karkoc americkým úřadům lhal, že během 2. světové války nevykonával vojenskou službu. Podařilo se mu tak zatajit, že byl důstojníkem a zakládajícím členem Ukrajinské sebeobranné legie a později i důstojníkem haličské divize SS, která byla na tajné americké černé listině organizací, jejíž členové nesměli vstupovat na území USA.

Karkocův dům v Minnesotě
Zdroj: ČT24

Útvar, kterému obviněný velel, údajně vypaloval vesnice plné žen a dětí. Týká se to například polské obce Chlaniów. Ze záznamů, které má AP k dispozici, sice nevyplývá, že by se Karkoc na válečných zločinech přímo podílel, ale výpovědi svědků dosvědčují, že jednotka, jíž velel, masakrovala civilisty. Karkoc údajně byl u toho. Například v ukrajinské vesnici Podhajce upálili nacisté při akci, které se údajně zúčastnil, 21 žen a dětí. Ze složek SS vyplývá, že Karkoc a jeho muži v roce 1944 byli také u Varšavského povstání, které se nacisté snažili brutálně potlačit.

Odhalení AP údajně přimělo německé úřady, aby začaly zjišťovat, zda existuje dostatek podkladů pro zahájení stíhání. V Německu lze z válečných zločinů obvinit odpovědné velitele i v případě, že není prokázána jejich přímá účast na zvěrstvech.

David Rising, německý zpravodaj agentury AP:

„Tohle je zvlášť významný objev. V tomto případě jde o velitele, který řídil 115 mužů a byl jedním ze zakladatelů Ukrajinské sebeobranné legie. Ta se podílela na válečných zločinech. (…) Našli jsme jeho paměti, které poprvé vydal v ukrajinštině v roce 1995 a později ještě v roce 2002. Tady jasně říká, že patřil k legii i k haličské divizi SS.“

Lovec nacistů Efraim Zuroff z jeruzalémského Střediska Simona Wiesenthala řekl, že důkazy, které nyní mají americké úřady proti Karkocovi, jsou dostatečné k tomu, aby byl vydán ke stíhání za válečné zločiny do Německa nebo Polska. Polský Institut národní paměti (IPN) už potvrdil, že Karkocův případ bude vyšetřovat a že poskytne americké justici „veškerou možnou pomoc“.

Na Karkocovu stopu narazil penzionovaný farmakolog z Londýna Stephen Ankier při pátrání po informacích o vojácích divize SS-Galizien, kteří mohli emigrovat do Británie. Ankier následně uvědomil AP o Karkocově adrese v Minneapolis. Sám Karkoc o své válečné minulosti mlčel, respektive tvrdil, že byl vězněn v táboře nucených prací. V roce 1995 ale zveřejnil vzpomínky na zakládání legie v roce 1943 ve spolupráci s SD, tedy tajnou službou SS. Pochlubil se i německým vyznamenáním, Železným křížem. „Nemyslím, že bych to mohl vysvětlit,“ odpověděl nyní na otázku, co by řekl ke své minulosti. Mluvit o ní nechce a novináře nechává ze svého pozemku vyhazovat.

Bývalý velitel SS Michael Karkoc žije v USA (zdroj: ČT24)