Alžběta II. sleduje předpověď. Slaví totiž narozeniny

Londýn - Britové dnes slaví 87. narozeniny Alžběty II. Královna se sice narodila 21. dubna, ale kvůli většinou nepříznivému počasí v tomto měsíci se oficiální oslavy už tradičně přesouvají na červen.

„Duben není na hlavní oslavy úplně nejvhodnější, takže důvod jejich přesunutí je až směšně pragmatický. Červen je na takovou záležitost ideálním měsícem,“ potvrdil historik Martin Kovář z Ústavu světových dějin FF UK. Královniny narozeniny si Británie připomíná první, druhou nebo třetí červnovou sobotu. Přesun oslav už má v Británii tradici.

„Je to tak už od začátku 18. století. Původně to byla dvojitá ceremonie. Červnové oslavy byly koncipovány jako pocta vlajce regimentu. Od počátku 19. století pak probíhají jako přehlídka v trochu pozměněné podobě. S tím začal syn královny Viktorie Edvard VII., který se oslav začal účastnit osobně,“ vysvětlil publicista Jan Jůn, který je právě v oslavujícím Londýně.

Mohl tak ČT24 popsat, jak bude dnešní slavnostní akce probíhat: „V parku sv. Jakuba byly vybudovány velké tribuny na přehlídku, vstupenky na ně se prodávaly losováním. Zaplněn bude hlavně centrální Londýn, kudy povede trasa pochodu, konají se i různé koncerty v londýnských parcích.“ Na oslavách ale bude ze zdravotních důvodů chybět manžel britské královny, princ Philip.

Královské narozeniny jsou také příležitostí k ocenění. „Jsou vždy zveřejněny dlouhé seznamy vyznamenaných za zásluhy. Patří k nim i Rowan Atkinson neboli Mr. Bean anebo zpěvačka Adele,“ prozradil Jůn.

Zajímavostí je, že v dalších zemích Commenwalthu se oficiální královské narozeniny neslaví ve stejný den jako v Británii. Například v Kanadě připadají oslavy na 25. května, na Novém Zélandu na první a v Austrálii na druhé pondělí v červnu. „Ale v západní Austrálii z jakéhosi podivného důvodu až na 29. září,“ podotkl Jůn.