Útoků na cizince bude v Afghánistánu víc, varoval britský generál

Kábul - Cizinci působící v Afghánistánu, kde se v poslední době odehrály dva útoky povstalců na humanitární organizace, by se měli v nadcházejících měsících připravit na další násilí ze strany islamistického hnutí Taliban. Před nebezpečím varoval zástupce velitele zahraničních sil v zemi, britský generál Nick Carter.

Bojové jednotky mezinárodních sil pod vedením NATO se chystají opustit Afghánistán do konce příštího roku a uzavřít tak nákladnou a nepopulární válku proti islamistickému hnutí Taliban zahájenou po útocích na USA z 11. září 2001. Stále ještě ale nějaké zahraniční síly v Afghánistánu zůstanou, aby 352 000 příslušníků afghánských ozbrojených sil nadále podporovaly.

„Myslím si, že bychom měli očekávat častější útoky proti mezinárodním silám i zahraničním civilistům,“ uvedl Carter. „Převažuje tu názor, že Taliban se chce ukázat jako ten, kdo přiměl mezinárodní společenství ke stažení,“ dodal Carter, který opustí Afghánistán příští měsíc, aby velel britské armádě.

Afghánské bezpečnostní síly vedou v současnosti 89 procent operací stále ve spolupráci se zahraničními silami zejména podél dlouhých hranic s Pákistánem. Podle Cartera je nezbytný rozvoj afghánského vojenského letectva, které by mělo seriózních operačních kapacit dosáhnout kolem roku 2018 až 2019.

Afghánský ministr obrany Besmilláh Muhammadí dnes vyzval 3 000 nově nastupujících vojáků afghánské armády, aby navzdory tomu, že jsou z různých etnických skupin, projevovali jednotu. Měli by být podle ministra také hrdí na to, že jsou součástí jedné národní armády. V Afghánistánu kromě převládajících Paštunů žijí také Tádžikové, Uzbekové nebo Hazárové. Navzdory tradičně paternalistické společnosti rekrutuje armáda ve stále větší míře i ženy.