Pochod gayů ve Varšavě se tentokrát obešel bez násilí

Varšava - Tradiční Přehlídka rovnosti, tedy veřejný pochod gayů a leseb, prošel už potřinácté polskou Varšavou, tentokrát bez střetů s odpůrci. Jeho účastníci čelili v minulosti řadě násilných útoků, katoličtí Poláci jsou totiž v této otázce pořád hodně konzervativní. I přesto se podle organizátorů přehlídky postavení osob gay orientace v zemi pomalu zlepšuje.

Do varšavských ulic vyrazil průvod od polského parlamentu a s doprovodem policie. Pochod gayů a leseb je totiž v konzervativním Polsku pořád riskantním podnikem. Tentokrát se ale obešel bez násilí. Většina Poláků ale pořád považuje homosexualitu za odchylku od normy a celá čtvrtina ji odmítá respektovat.

Polské gaye a lesby silně kritizuje vlivná katolická církev. Nedávno se přidal symbol polského disentu Lech Walesa. V rozhovoru pro polskou televizi prohlásil, že by homosexuály nejraději poslal za zeď - do ghetta. Později to označil za nedorozumění, kritický pohled na homosexuály ale znovu potvrdil i v exkluzivním rozhovoru pro ČT. 

  • „Neměli bychom je podporovat, protože to odporuje přirozenosti a normálnímu způsobu života,“ řekl Walesa. 

Polští gayové a lesby i přesto nevidí svoji budoucnost černě. Jsou vděční za malé změny. Před šesti lety ještě čelili na Pochodu rovnosti násilným útokům. Teď už jsou podobné věci v Polsku spíš výjimečné.

Pochod gayů ve Varšavě (zdroj: ČT24)

„Mění se to pomalu k lepšímu. Ale musíme pořád myslet na to, že se to kdykoli může zase zhoršit,“ uvedla jedna z organizátorek protestu Yga Kostrzewová, která je jednou z nejznámějších homosexuálních aktivistek v Polsku a už 10 let žije s partnerkou ve společné domácnosti.