V Istanbulu se sešly prý statisíce příznivců premiéra Erdogana

Istanbul - Údajně statisíce příznivců strany AKP tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana se dnes večer sešly v Istanbulu na manifestaci na podporu vládní politiky a vyslechly si bouřlivý projev premiéra. Shromáždění se konalo několik kilometrů od Taksimského náměstí a parku Gezi, odkud v sobotu policie vyhnala protivládní demonstranty. Policie dnes náměstí neprodyšně uzavřela a za pomoci slzného plynu bránila demonstrantům pokračovat v protestech. Ty pokračovaly o víkendu i v Ankaře, odbory na podporu protivládních demonstrací vyhlásily na pondělí celostátní stávku.

Mítink vládní strany v Istanbulu byl již druhým shromážděním na podporu Erdogana o tomto víkendu. V sobotu se sešli příznivci premiéra a jeho strany v Ankaře. Erdogan již dříve řekl, že jeho mítinky nesouvisí se současnými protivládními protesty, ale mají odstartovat kampaň před místními volbami v příštím roce. Většina pozorovatelů je však považuje za ukázku síly režimu právě v době protivládních protestů.

Erdogan v projevu před svými příznivci prohlásil, že nasazení policistů proti demonstrantům v parku Gezi bylo jeho povinností. Postup hájil tím, že tento prostor není určen pouze pro jednu skupinu, ale pro všechny obyvatele Istanbulu. V bouřlivém, více než hodinovém projevu ostře vystoupil proti zpravodajství zahraničních médií a zprávám na sociálních sítí, které kritizují postup vlády proti protestujícím.

Dva velké turecké odborové svazy KESK a DISK svolaly na pondělí jednodenní generální stávku na protest proti sobotnímu policejnímu zásahu proti protivládním demonstrantům v istanbulského parku Gezi. K akci se chtějí přidat také tři další odborové skupiny zastupující lékaře, zubaře a techniky.

Protesty v Istanbulu pokračují

Istanbulský guvernér dnes zakázal jakékoli shromažďování na Taksimském náměstí, které bylo v posledních dnech místem největších protestů. Dnešní provládní manifestace, na kterou mají přijít desetitisíce lidí, se podle agentury AFP uskuteční v jednom z parků asi deset kilometrů od Taksimského náměstí. Policie se obává střetů mezi provládními a protivládními skupinami. 

Vláda řekla, že demonstranti jsou obětí manipulace ilegálních skupin, které usilují o destabilizaci země. Protesty podle agentury Reuters nepředstavují pro vládu bezprostřední hrozbu, ale poškozují pověst Turecka coby „ráje prosperity“ na neklidném Blízkém východě. K nenásilnému řešení nepokojů vyzvaly Ankaru Spojené státy a další spojenci ze Severoatlantické aliance. 

Buldozery dnes odstranily vše, co po sobě zanechali demonstranti, kteří přes dva týdny tábořili v parku Gezi u Taksimského náměstí na protest proti jeho plánovanému poškození novou výstavbou. Policie podle agentury AP dnes neprodyšně uzavřela celou oblast, aby se demonstranti nemohli vrátit na místa, kde vypukla nejsilnější vlna odporu proti muslimskému premiérovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi za jeho desetileté vlády.  

Premiér Erdogan byl dlouho nejoblíbenějším tureckým politikem, který desetiletí dohlížel na prosperitu země. Jeho AKP pak vyhrála troje volby za sebou. Stále více se však objevují kritické hlasy upozorňující, že režim je autoritativní. Erdogan již několikrát prohlásil, že současné protesty jsou spiknutím bankéřů a zahraničních médií, které se snaží destabilizovat Turecko.

Policejní kordony a obrněné vozy v sobotu uzavřely Taksimské náměstí v centru Istanbulu, zatímco policisté vtrhli do nedalekého parku Gezi, který stál u zrodu současných protestů proti tureckému premiérovi. Podle agenturních zpráv byly stany, ve kterých se demonstranti chystali strávit další noc, zničeny, transparenty roztrhány a desítky lidí policie legitimovala. V okolních ulicích pak policie demonstranty pronásledovala dlouho do noci, a to i v hale luxusního hotelu, který také zasáhla vodní děla.

Jakmile se obyvatelé Istanbulu o policejním zásahu dozvěděli, vyšly jich desetitisíce do ulic. Policie proti nim použila opět slzný plyn, ale i vodní děla, a střílela na ně gumovými projektily. Podle sdružení Taksim Solidarit, které stojí v čele protestů, policisté zranili v noci „stovky“ lidí, podle úřadů skončilo v nemocnici 44 demonstrantů. Nikdo z nich ale prý nebyl zraněn vážně.

Podle očitých svědků, které citovala stanice BBC, se jednalo o jednu z nejhorších nocí od začátku okupace parku před 18 dny. Od začátku protestů zahynuli nejméně čtyři lidé a více než 7 500 jich bylo zraněno. Očekávají se další demonstrace a střety s policií. „Naše požadavky již přesahují problém s parkem Gezi. Nyní se jedná o protivládní hnutí. Budeme pokračovat a nikdo nás nezastaví. Již není cesty zpět,“ řekla jedna z protestujících studentek.

  • „Tloukli nás, dokonce i ženy,“ prohlásil jeden z demonstrantů.

Solidaritu s demonstranty z Istanbulu vyjadřují lidé po celém světě. S jednoduchým heslem - pryč s Erdoganem, pryč se slzným plynem - se například davy sešly poblíž Central Parku v New Yorku. V Německu mezitím herci, filmaři a spisovatelé, včetně umělců z Turecka, vyzvali kancléřku Angelu Merkelovou, aby se zasadila o ukončení násilí v Turecku. Solidaritu s Erdoganovými odpůrci vyjadřovali také příslušníci početné turecké menšiny žijící v Německu.

Mluvčí německé vlády Steffen Seiberg pak dnes na sociální síti Twitter oznámil, že Berlín vyzval Turecko, aby respektovalo svobodu projevu a shromažďování. Vyslovil se rovněž pro dialog mezi oběma stranami v Turecku.

Vláda však věří, že se jí podařilo protestní hnutí zastavit. „Věřím, že na to vše můžeme zapomenout jako na nějaký zlý sen,“ prohlásil místopředseda vlády a vysoký představitel vládní islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Hüseyin Çelik.