Petr Pavel: Problémy v Africe se mohou dostat i do Evropy

Bamako - Bezpečnostní problémy Afriky se mohou velmi rychle přesunout do Evropy, proto je důležité udržet situaci na černém kontinentě stabilní. Při své první návštěvě výcvikové mise Evropské unie v Mali to v sobotu řekl náčelník českého generálního štábu Petr Pavel. V hlavním městě Bamaku už třetí měsíc slouží také 32 českých výsadkářů z Chrudimi.

"Afrika nám je, ne možná geograficky, ale realitou, mnohem blíž, než jsme si mysleli, protože problémy v Africe se velice rychle mohou dostat na evropský kontinent. (…) Naše účast tady směřuje k tomu, abychom pomohli tomuto státu vybudovat funkční ozbrojené síly. A to nejenom armádu, ale i ostatní bezpečnostní složky." /Petr Pavel/

Zatímco Francie na severu země bojuje proti islamistům, unie na jihu cvičí maliskou armádu, aby byla schopna zabezpečit svou zemi sama. Bude ale trvat ještě dlouho, než se místní ozbrojené síly dostanou na patřičnou úroveň, uvedl velitel výcvikové mise François Lecointre. „Je třeba říci, že je to práce na dlouhou dobu. Mise asi bude muset pokračovat dál. Musíme být trpěliví,“ uvedl Lecointre.

François Lecointre a Petr Pavel při jednání na základně výcvikové mise EU v Bamaku (červen 2013)
Zdroj: Tomáš Tománek/ČTK

Češi působí v Mali od poloviny března. Většina vojáků pochází ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi. „Snažíme se neukazovat sílu, spíš se tvářit přátelsky,“ poznamenal k vycházení s místními zástupce velitele české jednotky EUTM v Mali Jiří Hýbl. Podobně jako jeho kolegové, z nichž většina pochází ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi, už má zkušenosti z jiných zahraničních misí.

Češi nyní zajišťují obranu velitelství celé mise, které se nachází v jednom z hotelů v hlavním města Bamaku. Podle nadporučíka Marka Štěpánka, který stojí v čele české jednotky, ztěžují vojákům práci zejména náročné klimatické podmínky. „Hlavně to teplo. A když zaprší, tak je obrovská vlhkost,“ upřesnil Štěpánek. Nebezpečí představují také komáři, kteří přenášejí malárii a další nepříjemné nemoci.

Česká obrněná vozidla Iveco střeží velitelství výcvikové mise EU v Bamaku
Zdroj: Tomáš Tománek/ČTK

Podle Pavla je bezpečnostní situace na jihu země dobrá a Češi nečelí bezprostřednímu ohrožení. Současná strážní jednotka skončí svou činnost v září. Další čeští vojáci už s sebou přivezou také instruktory, kteří se podobně jako jejich kolegové z jiných zemí EU zapojí do výcviku maliské armády.

Česká vojenská mise v Mali (zdroj: ČT24)