Může manželský trojúhelník vyvolat pád vlády? Ptají se světová média

Praha - Premiér Petr Nečas je podle zahraničních médií korupčním skandálem kolem své blízké spolupracovnice přitlačen ke zdi a jeho vláda je rozkolísaná. Kauza se dostala do tisku prakticky po celém světě a vyvolala zájem i v podobě komentářů čtenářů, kteří někdy ironicky porovnávají události v Česku se situací ve vlastní zemi. „V Indii bychom zvolili tuto stranu (ODS) na 60 let i více a líbali bychom jejímu vedení nohy. Škoda, že tato strana není Kongresovou stranou v Indii. Milovali bychom je tady,“ napsal například v Dillí čtenář listu The Times of India se zřejmou narážkou na obludnou míru korupce v Indii.

Zpravodajství tiskových agentur o českém skandálu přebírají světová média, a tak ho někdy komentují čtenáři v daleké cizině. „Nechť je zničí Bůh,“ reagoval třeba na kauzu Nagyová čtenář z Tel Avivu.

Podle agentur hrozí českému kabinetu bezprostřední pád poté, co se Nečas vinou aféry dostal do úzkých. Reuters soudí, že osud vlády nyní visí na vlásku, agentury si všímají i osobní roviny celé kauzy, včetně spekulací o tom, že šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, která se ocitla ve vazbě mimo jiné kvůli obvinění z podílu na korupci, je milenkou rozvádějícího se premiéra. „Může manželský trojúhelník vyvolat pád vlády?“ cituje AFP ze zpravodajství ČT24.

  • „V korupčním skandálu otřásajícím českou vládou jde o moc a o peníze, ale i o povahu vztahu mezi premiérem a jeho důvěrnou poradkyní,“ podotýká Reuters.

Německé noviny nedávají Nečasovi mnoho nadějí

„Po policejní razii na ministerstvech i v sídle vlády tlak na Nečase stoupá a jeho vláda je rozkolísaná. Premiér sice nebyl přímo obviněn z korupce či zneužívání pravomocí, ale i jeho pozice se otřásá,“ poznamenává německý server Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Vzhledem k masivním obviněním bývalých poslanců, vysokých úředníků či exministra za ODS se podle serveru zvyšuje pravděpodobnost, že Nečasovi koaliční partneři se brzy rozhodnou udělat za vším tlustou čáru, aby s kauzou nebyli spojováni.

Kauza Nagyové tématem Událostí (zdroj: ČT24)