Turecko stávkuje, vláda pohrozila demonstrantům armádou

Ankara – Turecká vláda pohrozila, že nasadí proti demonstrantům armádu. O tomto bezprecedentním kroku hovořil místopředseda vlády Bülent Arinç. V neděli policie kvůli pokračujícím demonstracím v Istanbulu a Ankaře zadržela na šest stovek lidí a v zemi se dnes koná jednodenní generální stávka na protest proti víkenodvému policejnímu zásahu v istanbulském parku Gezi. Střety mezi protestujícími a policií pokračovaly v několika tureckých městech i v noci na dnešek a dnes policie v Istanbulu opět zasáhla proti protestujícím, kteří se shromáždili na demonstraci odborů.

Turecké nepokoje se přesunuly do nového týdne. Jejich konec je ale stále v nedohlednu. Policie „využije všech prostředků, které jí jsou svěřeny zákonem,“ řekl vicepremiér Bülent Arinç v rozhovoru pro televizi A Haber. „Pokud to nebude stačit, mohou být použity i turecké ozbrojené síly pod vedením guvernérů regionů,“ dodal. Nepřímo se tak zmínil i o Istanbulu, kde se odehrávají největší nepokoje a který má svého guvernéra.

Na dnešek vyhlásily turecké odbory generální stávku, na protest proti sobotnímu zásahu na demonstranty v istanbulském parku Gezi ji svolaly odborové svazy KESK a DISK. Turecký ministr vnitra Muammer Güler označil výzvu ke generální stávce za „nelegální“ a varoval, že každá nová manifestace bude potlačena. „Jde o snahu dostat lidi do ulic, aby se tam zúčastnili nelegálních akcí, jako je zastavení práce a stávka,“ řekl Güler médiím v Ankaře. Dodal, že bezpečnostní síly „to nedovolí“. K akci se přidaly také tři další odborové skupiny zastupující lékaře, zubaře a techniky. „V pondělí vstupujeme všichni do generální stávky. Všechna práce, až na naléhavé případy, bude zastavena. Všichni zaměstnanci se připojí k demonstrantům,“ oznámil Ozdemir Aktan z asociace lékařů. 

Nepokoje v Turecku
Zdroj: ABACA/ČTK

Policie dnes opět rozháněla demonstranty

Později odpoledne policie v Istanbulu opět zasáhla proti protestujícím, kteří se shromáždili na demonstraci odborů. Použila proti nim vodní děla a slzný plyn. Poblíž Taksimského náměstí se rovněž objevily i desítky stoupenců turecké vlády, kteří se snažili druhý tábor umlčet a vykřikovali hesla jako „Ruce těch, kteří útočí na policii, by měly být zlomeny“.

Asi tisícovka demonstrantů třímajících vlajky a skandujících protivládní hesla se shromáždila po poledni i v centru Ankary. Pořádkové síly jim vodními děly zatarasily cestu do centrální čtvrti Kizilay a vyzvaly je, aby „přestali blokovat ulice“. Zároveň je upozornily, že proti nim v opačném případě použijí sílu.

ČT se podařilo proniknout do parku Gezi

Turecké úřady se snaží zakrýt všechny stopy po dramatech minulých dní. Ve většině deníků násilí ustoupilo mítinku vládní strany, kde premiér Erdoğan označil demonstraty za provokatéry a prohlásil, že park Gezi a Taksimské náměstí byly navráceny lidu. „V parku teď pracují ti, kterým na životním prostředí doopravdy záleží,“ zdůraznil. Náměstí je po dvou dnech opět otevřené pro veřejnost a do parku Gezi, o němž premiér Erdoğan řekl, že má být pro všechny, ale může jen policie a úklidové čety. Zákaz vstupu mají i zahraniční média, štábu České televize se do střežených míst přesto podařilo proniknout. Dřívější centrum protivládního hnutí se proměnilo v ospalý park. Stromy, které měly padnout za oběť obchodnímu centru, doplňují nové.

Stávka nebyla v ulicích měst na první pohled viditelná. Drobné obchody, které jsou nejrozšířenějším způsobem podnikání a obživy v Turecku, zůstaly otevřené. Ale například lékaři či zubaři fungovali jen v pohotovostním režimu.

Erdoğan už několikrát prohlásil, že současné protesty jsou spiknutím bankéřů a zahraničních médií, které se snaží destabilizovat Turecko. Demonstranti naopak premiéra viní z nastolování autoritativního režimu a žádají jeho demisi.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Zatímco se v Istanbulu o víkendu davy demonstrantů marně pokoušely dostat zpátky na Taksimské náměstí, premiér Recep Tayyip Erdoğan svolal jen pár kilometrů opodál shromáždění svých stoupenců. Mimo jiné ujišťoval, že zákroky proti demonstrantům jsou oprávněné. „Vím dobře, že se ti lidé jen snaží podkopat vůli lidu a o žádné stromy ani park jim nejde. Nebudeme dláždit cestu těm, kteří hledají jiné možnosti a nerespektují svobodné volby,“ řekl.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila zákrok bezpečnostních složek v Turecku za příliš silný. „Některé záběry byly děsivé, bylo na nich vidět, že reakce byla příliš tvrdá. Alespoň podle mého názoru,“ řekla Merkelová v rozhovoru pro televizi RTL. Znovu vyzvala Turecko, aby respektovalo svobodu projevu.

Turecký deník Today's Zaman zveřejnil výsledky průzkum veřejného mínění, podle něhož se dvě třetiny dotázaných vyslovily pro zachování istanbulského parku Gezi. Právě kvůli developerskému projektu, jemuž měl park částečně padnout za oběť, vypukly v Turecku nepokoje. Polovina účastníků ankety se domnívá, že vláda premiéra Erdoğana je čím dál víc autoritářská, více než 54 procent respondentů si myslí, že se premiér až příliš vměšuje do života občanů.