Koho vězní Američané na Guantánamu? Vláda musela zveřejnit seznam

Washington – Americká vláda musela kvůli soudnímu příkazu odhalit, ze kterých zemí pochází 46 zahraničních vězňů na Guantánamu. Nejvíce je jich z Jemenu a Afghánistánu. Další vězni jsou třeba ze Saúdské Arábie nebo Libye. Řada z nich je vězněna Američany už roky, aniž by byli z něčeho obviněni. Obama přitom při nástupu do prezidentského úřadu slíbil, že kontroverzní věznici uzavře.

Na Guantánamu v současnosti zůstává celkem 166 mužů. Podle Washingtonu je ale 46 z nich příliš nebezpečných, a tak je nechce pustit na svobodu. Jenže to se nelíbí aktivistům, kteří vládu kritizují za to, že většinu podezřelých vězní roky, aniž by je justice z čehokoli obvinila.

List The Miami Herald a právnická fakulta Yaleovy univerzity usilovaly u soudu o to, aby vláda zveřejnila jmenný seznam zadržovaných nebezpečných vězňů na Guantánamu. Na základě rozhodnutí soudu to nakonec vláda byla donucena udělat. 

Jmenný seznam „nebezpečných“ vezňů najdete ZDE.

Odkud jsou „nebezpeční“ vězni:

  • 26 - Jemen
  • 10 - Afghánistán
  • 3 - Saúdská Arábie
  • 2 - Kuvajt
  • 2 - Libye
  • 1 - Keňa
  • 1 - Maroko
  • 1 - Somálsko 

V době vzniku seznamu na něm byli další dva Afghánci, z nichž ale podle listu The Daily Telegraph ve vězení jeden zemřel na infarkt a druhý se v cele oběsil. 

Věznice na Guantánamu
Zdroj: AP/Brennan Linsley/ČTK

Věznici na Guantánamu zřídil v roce 2002 prezident George Bush pro lidi podezřelé z teroristických činů nebo z příslušnosti k afghánskému hnutí Taliban či k teroristické síti al-Káida. Americká vláda teď začala znovu řešit, co vlastně s vězni na Guantánamu udělat. Když chtěl Obama poprvé věznici uzavřít, jeho snahy nakonec ztroskotaly na tom, že neměl kde vězně udat. Kongres vládě znemožnil převézt je všechny na americké území a američtí spojenci přijali jen jejich malou část. Podle Pentagonu je přitom možné celkem 86 vězňů poslat do zahraničí, protože nepředstavují žádnou zvláštní hrozbu.

Celkem 34 vězňům hrozí stíhání před americkým vojenským či civilním soudem. Mezi nimi je i pětice islámských radikálů - Pákistánci Chálid Šajch Muhammad, jeho synovec Alí Abdal Azíz, Jemenci Ramzí bin Šibh a Valíd Attaš a Mustafá Ahmad Havsáví ze Saúdské Arábie – kteří jsou podezřelí z podílu na teroristických útocích z 11. září 2001.   

Pětice dnes měla stanout u předběžného líčení před soudem, jednání se ale rozhodla bojkotovat. Hlavní proces se má konat koncem roku 2014, podle soudních expertů to ale bude nejspíš ještě později.

V pondělí prezident pověřil plánem na uzavření věznice právního experta a bývalého vládního představitele Clifforda Sloana. Ten má za úkol zapracovat na tom, aby vláda mohla skutečně věznici uzavřít. Proti podmínkám na Guantánamu začali protestovat i samotní vězni, většina z nich zahájila protestní hladovku.