Advokát Tymošenkové žádá o azyl v Česku

Kyjev – Ukrajinský právník Serhij Vlasenko, advokát vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, žádá o azyl v České republice. Podle kyjevského týdeníku Ukrajina české úřady s poskytnutím azylu neoficiálně souhlasí. Vlasenko si prý už vyřizuje potřebné formality. Minulý týden se přitom objevily spekulace, že sama Tymošenková chce odejít do exilu, v úvahu přitom prý připadá Německo nebo Česko.

Politický týdeník Ukrajina oznámil s odvoláním na zdroje z advokátovy rodiny, že Vlasenko žádá v Česku o azyl. Šestačtyřicetiletý právník se tak rozhodl poté, co proti němu ukrajinské úřady obnovily trestní řízení.

Vlasenkovi hrozí až tři roky vězení kvůli majetkovému sporu s bývalou manželkou Nataljí Okunskou, která se s ním soudí o rozdělení jmění a placení výživného. Soud původně věc odložil, ale stíhání bylo nedávno obnoveno. 

Vlasenko označuje žalobu své bývalé manželky za součást politické hry, jejímž cílem je znemožnit mu výjezd do zahraničí. Kde advokát Tymošenkové v současné době pobývá, ukrajinská média neuvádějí. 

Vlasenko byl poslancem za opoziční stranu Vlast (Baťkivščyna), které Tymošenková předsedá. Letos na jaře ale přišel na Ukrajině o poslanecký mandát, jelikož pracoval současně jako obhájce, což ukrajinské zákony zakazují. 

V České republice získali azyl i další lidé blízcí ukrajinské expremiérce. Pobývají tady bývalý ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn a manžel bývalé předsedkyně vlády Oleksandr Tymošenko.

Minulý týden psal ukrajinský server glavred.info, že sama vězněná expremiérka Julije Tymošenková zvažuje možnost, že by odešla do exilu. Uvažuje přitom o azylu v Německu nebo Česku. Sama Tymošenková přitom dosud jakékoli narážky na možný exil odmítala.

Právník Tymošenkové žádá o azyl v Česku (zdroj: ČT24)