Češi v tom nejsou sami. Vedra dusí i Němce, Rakušany a Švýcary

Berlín - V Německu dnes byly na řadě míst naměřeny teploty přesahující 35 stupňů Celsia. Němečtí meteorologové přitom očekávají kulminaci tropických teplot až ve středu, kdy se očekávají 38stupňové hodnoty. V alpských zemích Rakousku a Švýcarsku dokonce vedra místy pokořila hranici 36 stupňů, takže například ve švýcarském Sionu padl tamní absolutní červnový rekord.

Dnešní 35stupňová vedra byla podle meteorologů v Německu jen předehrou k tomu, co přijde ve středu. Už dnes přitom teploměry německé meteorologické služby (DWD) naměřily 35,3 stupně v Waldshutu na jihozápadě země, v bavorském Weissenburgu 35,2 stupně a v durynském Veilsdorfu 33,3 stupně.

Dosud nejteplejším dnem roku má být středa, kdy budou teploty ve stínu atakovat hranici 38 stupňů. Pak už by ale mělo přijít ochlazení a do pátku by teploty mohly klesnout o zhruba deset stupňů. Už ve čtvrtek počítá DWD s přeháňkami a bouřkami.

Letní vedra s sebou přináší nebezpečí vyšších koncentrací přízemního ozonu. Zaznamenaly je například úřady v Bádensku-Württembersku. Lidé se mají rovněž vyhýbat tělesné námaze a dodržovat pitný režim.

Střední Evropa se potýká s vedry
Zdroj: ČTK/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

Podobně je na tom také Rakousko, kde dnes byly třicítky naměřeny ve 211 obcích. Nejrozpálenější dnes bylo dolnorakouské městečko Waidhofen an der Ybbs, kde bylo 36,5 stupně. Nezvykle vysoké teploty dál panují také na západě Rakouska, ve městě Bludenz bylo naměřeno 35,9 stupně.

Také ve Švýcarsku dnes byly teploty nad 30 stupňů běžné. V Sionu bylo odpoledne naměřeno 36,2 stupně, což je v hlavním městě jihošvýcarského kantonu Valais červnový rekord. V Churu a Bad Ragazu na západě Švýcarska byly rekordní červnové teploty, 35,9 a 35,8 stupně, vyrovnány.

Absolutní švýcarský teplotní rekord 41,5 stupně pochází z léta 2003 z obce Grono na jihu země.