Sotheby's vydražilo Kupku za 50 milionů

Londýn - Celkem 1,93 milionu liber (téměř 58 milionů korun) dal kupující za obraz českého malíře Františka Kupky nazvaný Étude sur Fond Rouge z roku 1919, který se dražil v londýnské aukční síni Sotheby's. Cena obrazu se přitom odhadovala nejvýše na milion liber. Kupkovo plátno o rozměrech 69,5 krát 69,5 centimetrů se prodalo v rámci večerní prestižní aukce impresionistického a moderního umění, při níž jdou do prodeje rovněž obrazy Pabla Picassa, Claude Moneta či Salvadora Dalího.

Kupkovy obrazy jsou nejdráže prodávanými díly českého umělce. Dnešní plátno z období rané abstrakce konečnou cenou překonalo obraz Pohyb, který se předloni v Londýně vydražil za 1,5 milionu liber (téměř 45 milionů korun). Dráže se loni v Česku prodalo za velkého mediálního zájmu dílo Tvar modré, za něž kupec dal téměř 56 milionů korun.

Výběr prodaných Kupkových obrazů
Zdroj: ČT24

Nejdražším dílem dnešního londýnského večera se stal obraz francouzského impresionisty Moneta nazvaný Le Palais Contarini. Olejomalba z roku 1908 se prodala za 17,5 milionu liber (525 milionů korun). Včetně provize aukční síně a dalších poplatků zaplatí nový majitel obrazu téměř 20 milionů liber.