Moskva chystá druhý proces s vrahy Politkovské

Moskva - U moskevského městského soudu se chystá druhý proces s pěticí obžalovaných z vraždy opoziční novinářky Anny Politkovské. Soud vybírá dvanáctičlennou porotu, která následně začne s výslechy obviněných. Tyto výslechy se mají konat čtyřikrát týdně až do 5. srpna. Obnovení procesu, který by měl začít už v pátek, žádala rodina a přátelé zavražděné novinářky, především její kolegové z novin Novaja gazeta.

Anna Politkovská patřila k nejznámějším ruským novinářům a obráncům lidských práv. Ve svých článcích tvrdě pranýřovala porušování práv civilního obyvatelstva v Čečensku ruskými jednotkami a byla nesmlouvavým kritikem Kremlu v čele s Vladimirem Putinem i ruské policejní a justiční mafie. Za svou činnost získala řadu prestižních cen, zároveň ale čelila četným hrozbám. Byla zastřelena 7. října 2006 ve výtahu svého domu v moskevské Lesné ulici. Vrazi z místa činu uprchli připraveným automobilem. Politkovské bylo 48 let.

Anna Politkovská
Zdroj: ČT24/Evropský parlament

V srpnu 2007 prokuratura oznámila, že dopadla organizátory i přímé vykonavatele vraždy, z níž byla obviněna trojice čečenských bratrů Rustama, Ibragima a Džabraila Machmudovových a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Později k nim přibyl i jejich příbuzný, obchodník Lom-Ali Gajtukajev. Právě Gajtukajev dostal podle prokuratury zakázku na likvidaci nepohodlné novinářky v červenci 2006 a kvůli tomu zosnoval zločineckou skupinu s účastí policisty Dmitrije Pavljučenkova, sourozenců Machmudovových a Chadžikurbanova. Reportérku podle obžaloby zastřelil Rustam, který byl dopaden až v roce 2011.

Jméno objednavatele vraždy stále zůstává zahaleno tajemstvím. Spekuluje se o ruských tajných službách či o promoskevském čečenském vládci Ramzanu Kadyrovovi. Prokuratura svého času tvrdila, že vraždu si objednali ze zahraničí nepřátelé Ruska, kteří chtěli zdiskreditovat Putina a rozvrátit stabilitu země. Podle ruských médií byl oním nepřítelem Ruska myšlen nejspíše uprchlý Putinův nepřítel, miliardář Boris Berezovskij, který získal azyl v Británii, kde letos zemřel.

V únoru 2009 porota moskevského vojenského soudu pro nedostatek důkazů propustila obžalované na svobodu, v červnu téhož roku ale Nejvyšší soud osvobozující rozsudek zrušil a případ vrátil prokuratuře k došetření.

V prosinci 2012 byl v odděleném procesu za podíl na vraždě odsouzen k 11 letům vězení Pavljučenkov, který se po dopadení rozhodl s vyšetřovateli spolupracovat; v březnu rozsudek potvrdil Nejvyšší soud. Jako náčelník sledovacího útvaru moskevské policie nechával Pavljučenkov Politkovskou sledovat a informace o jejím rozvrhu předal bezprostředním vykonavatelům vraždy a také obstaral vražednou zbraň.

Jméno Anny Politkovské se po roce 2006 stalo symbolem benevolence ruských úřadů vůči násilí na novinářích a represí proti ruským demokratickým silám. Po Politkovské byli zastřeleni i advokát Stanislav Markelov, novinářka Anastasija Baburovová a čečenská ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová, s nimiž Politkovská novinářsky spolupracovala.