Evropa se potí: Vedro, že si i Obama sundal sako

Berlín – Až ke čtyřicítce šplhají stejně jako u nás i teploty v Rakousku, Maďarsku, Polsku, Srbsku nebo Německu. Včera při projevu v Berlíně dokonce musel odložit sako i americký prezident Barack Obama a několik lidí u Braniborské brány během jeho projevu na slunci zkolabovalo. Tropická vedra už ale v Německu střídají bouřky, které přinášejí požáry a bleskové lokální záplavy. Experti tu varují před možným výskytem tornád, zejména v noci na pátek.

V Rakousku padl historický teplotní rekord za červen. V dolnorakouském Waidhofenu an der Ybbs bylo odpoledne naměřeno 38,6 stupně. Téměř o stupeň tak byl překonán dosavadní červnový rekord 37,7 stupně, jenž byl zaznamenán loni ve Vídni a také v obci Bad Deutsch-Altenburg na východě Rakouska. Dnešek je pro Rakousko dosud nejteplejším dnem letošního roku. Více než 30 stupňů meteorologové naměřili na 198 stanicích, nad 35 stupňů Celsia ukázaly teploměry na nejméně patnácti místech.

Bazén na Dunaji ve Vídni
Zdroj: ČT24

Na řadě míst v Evropě se ale kvůli přetrvávajícímu znečištění vody lidé stále nemohou koupat. Vídeň vymyslela alternativní řešení: Přímo na Dunaj umístila speciální bazén a zájem o něj je mezi lidmi obrovský - k dispozici je tu i bar a restaurace. Teplotní rekordy hlásí také Maďarsko, kde úřady starším lidem doporučují nevycházet ven od jedenácti do tří hodin odpoledne. Kdo má k dispozici bazén, měl by ho využít. Městské autobusy musí mít povinně stále zapnutou klimatizaci. Úřady v Srbsku doporučenou dobu pobytu venku ještě o dvě hodiny zkrátily. Ti, kteří ven musejí, mají na náměstí v Bělehradě k dispozici cisternu s chlazenou pitnou vodou.

Blesky nad hannoverskou radnicí
Zdroj: ISIFA/EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Bouřky zuřily už v noci na dnešek v německých spolkových zemích Dolní Sasko, Sasko-Anhaltsko, Severní Porýní-Vestfálsko, Meklenbursko - Přední Pomořansko, Porýní-Falc a Sársko. V Brunsbüttelu na severu Německa se pod masou napršené vody zhroutila střecha supermarketu, v Brémách a šesti okresech Dolního Saska hořelo několik objektů poté, co do nich udeřil blesk. V Hamburku hasiči vyjížděli kvůli zatopeným ulicím a sklepům. V Meklenbursku - Předním Pomořansku na severu Německa způsobily letní bouřky místy značné škody. V Rostocku vyvracel vítr stromy, v severoněmeckém Arendsee se od blesku vznítila stodola a zcela vyhořela. V Gütersloh v Severním Porýní-Vestfálsku bylo zatopeno 120 sklepů a podzemních garáží. Extrémní počasí na mnoha místech Německa zatěžuje také dálnice, které byly v předchozích týdnech nejdřív částečně zaplaveny a v uplynulých dnech na ně pražilo slunce. Vozovka tak na mnoha místech popraskala.

Evropu trápí vlna veder (zdroj: ČT24)

Po vedrech posledních dnů Německo očekává v pátek nestálé počasí s mírnými teplotami. Podobný ráz počasí včetně bouřek se postupně přesouvá také do České republiky, kde však dnes ještě mnohé meteorologické stanice zaznamenávají teplotní rekordy.

Bouřky v jihozápadní Francii si vyžádaly několik obětí

Bouřky s lijáky a následné záplavy si na jihozápadě Francie vyžádaly v posledních dnech nejméně tři oběti. V departmentu Indre-et-Loire ve středozápadní Francii podle deníku Le Parisien malé tornádo poškodilo či zničilo asi 60 domů a krupobití poničilo vinice. Úřady odhadují, že rozmary počasí v posledních dnech způsobily ve Francii jen v zemědělství škody nejméně za 500 milionů eur (12,9 miliardy korun). Povodně také poničily svatyně v Lurdech v podhůří Pyrenejí. Úřady se obávají, že toto významné místo pro katolické poutníky a turisty z celého světa nebude možné o letní sezoně zpřístupnit.