Zkrat, nebo střela? Američané znovu šetří podivnou zkázu Boeingu

Washington - Američané začali znovu vyšetřovat jedno z největších leteckých neštěstí. Šest bývalých vyšetřovatelů požaduje znovu otevřít případ Boeingu, který se v červenci 1996 zřítil krátce po startu z newyorského letiště. Podobně neobjasněných katastrof zůstává jen několik, o to větší vášně ale vyvolávají.

Plně obsazený let TWA 800 mířil do Paříže. Stroj byl ve vzduchu jen dvanáct minut. Pak se náhle ocitl v plamenech. „Prostě se ve vzduchu vzňal a pak jsme viděli dvě ohnivé koule padat do vody,“ popisuje svědek nehody.

Podle vyšetřovací zprávy zavinil smrt 230 lidí zkrat u palivové nádrže. Teď ale šest bývalých inspektorů obrací. Svědkové, radarové záznamy i stopy na trupu prý dokazují, že letadlo zasáhla střela. To chtěl Washington údajně utajit. „Podle původních závěrů za to může výbušná síla z vnějšku letadla,“ tvrdí vyšetřovatel Hank Hughes.

„Zadání bylo, že se jedná o nehodu, tak ať to tak je,“ dodává další člen vyšetřovacího týmu Robert Young.

Konspirační teorie vyvolal i jiný let do Paříže. V roce 2009 se do Atlantiku zřítil Airbus s 228 lidmi na cestě z Ria. Vyšetřovatelé viní hlavně piloty. Podle rodin obětí ale jen kryjí vážné technické nedostatky evropského stroje.

  • Nehoda letadla ČSA u Norimberku zdroj: ČT24
  • Nehoda letadla ČSA u Norimberku zdroj: ČT24

Nevyřešenou záhadu mají i Češi. Letadlo ČSA se v roce 1961 rozpadlo ve vzduchu nad Norimberkem. Moskva obvinila Němce a Američany, že letoun sestřelili. Nakonec ale ustoupila a katastrofa zůstala neobjasněná.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)