Situace v brazilských ulicích se pomalu zklidňuje

Brasília - Po bouřlivých čtvrtečních protestech v ulicích brazilských měst se situace v pátek značně uklidnila. Demonstrace namířené zejména proti zvyšování cen veřejných služeb polevily. Oproti čtvrtku na nich byla zaznamenána výrazně nižší účast, shromáždění se konala už i v menším počtu měst a také v mírnějším duchu.

Jestliže ve čtvrtek vyšlo do ulic asi osmi desítek měst zhruba 800 tisíc až milion lidí, v pátek jich bylo už o řád méně. Manifestace se navíc konaly už jen v asi 30 městech. Na rozdíl od čtvrtka, kdy policie proti některým demonstrantům tvrdě zakročila, se tentokrát nesly protesty v klidnější atmosféře.

V Riu de Janeiru, které zažilo ve čtvrtek demonstraci o 300 tisíc účastnících, se v pátek protesty přesunuly na předměstí a do turistické zóny Ipanema.

V Sau Paulu místní organizátoři manifestací dokonce zrušili na pátek protestní akce, aby se distancovali od toho, že se předtím do demonstrací zapojili také aktivisté vyznávající příliš konzervativní hodnoty a také výtržníci a vandalové, kteří vyprovokovávali konflikty s policií nebo rabovali obchody. V centru velkoměsta se tak konal akorát pochod homosexuálů protestujících proti iniciativě úřadů prosadit „léčení“ této sexuální orientace na psychiatrii.

Prezidentka hodlá naslouchat i hlasům ulice

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová při pátečním televizním projevu slíbila obnovu pořádku v ulicích a odsoudila násilí a vandalství, které protesty v posledních dnech provázely. Zároveň zopakovala závazek své vlády podporovat sociální změny a řekla, že i ona má za povinnost naslouchat hlasům ulice a vést dialog se všemi stranami.

Brazilská prezidentka Dilmah Rousseffová
Zdroj: Xinhua / Ráchel Patrasso/ISIFA

Demonstrace, které původně skromně vypukly před necelými dvěma týdny, se přeměnily v největší protesty v zemi za dvě desetiletí. Nepokoje vyvolal růst cen ve veřejné dopravě a pak se rozšířily kvůli nespokojenosti i s dalšími veřejnými službami, kvůli policejnímu násilí, vládní korupci a plýtvání veřejnými prostředky například na sérii sportovních akcí.

Demonstrace Brazilců polevily (zdroj: ČT24)