O pouťové povyražení se starají Moskvanům Češi

Moskva - Čtvrtinu všech moskevských lunaparků provozují Češi. Před několika desítkami let po ruských městech s atrakcemi putovali, dnes se mnoho rodin v ruské metropoli přímo usadilo. A o návratu do vlasti neuvažuje.

Lunaparky jsou v Moskvě odjakživa, Rusové se rádi baví a na kolotočích, houpačkách a střelnicích nešetří. Emil Tříška přijel do Ruska s rodiči před dvaceti lety a zůstal dodnes. Profesi zdědil po otci a pět let provoz lunaparku na sídlišti na jižním okraji Moskvy řídí sám. Sezona trvá půl roku, zhruba do konce září. Za tu dobu navštíví atrakce až 20 tisíc lidí.

V maringotkách na okraji města žijí léta, jiné bydlení prakticky neznají. „V těchto maringotkách se žije dobře, jsou přizpůsobeny na různé počasí,“ pochvaluje si pracovník lunaparku Stanislav Regec.

  • Český lunapark v Moskvě zdroj: ČT24
  • Český lunapark v Moskvě zdroj: ČT24

České pouťové atrakce mají v Rusku dlouhou tradici. Před 40 lety jejich majitelé navštívili řadu ruských měst. Návrat domů dnes Tříškovi nepovažují za aktuální. „Přemýšleli jsme, ale už tu pracujeme tak dlouho, že bychom se tam ani nechytili. Je tam velice silná konkurence,“ upozorňuje Tříška.  

Ostrý konkurenční boj z počátku devadesátých let je už minulostí. Patnáctimilionová Moskva je tak velká, že místa je pro všechny dost. V Moskvě je dvacet lunaparků, přičemž hned pět je českých.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)