Mandelův stav je kritický, JAR se připravuje na odchod svého hrdiny

Pretoria - Stav bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely zůstává i nadále kritický. Nemocnice v metropoli Pretorii, kde je čtyřiadevadesátiletý bojovník proti apartheidu hospitalizován, je v obležení médií. Hlavní vchod do zdravotnického zařízení je uzavřený a hlídá ho policie. Zdravotní stav nositele Nobelovy ceny se zhoršil o víkendu. Jihoafričané se pomalu začínají smiřovat s tím, že se blíží den, kdy se budou muset se svým hrdinou rozloučit. V nemocnici jej navštívil arcibiskup Thabo Makgoba z Kapského města, pomodlil se za něj a přál mu „pokojný odchod z tohoto světa“.

„Bereme každý den tak, jak přichází, a modlíme se k Bohu,“ uvedla v rozhovoru pro CNN Mandelova nejstarší dcera Makaziwe Mandelová. „Jako jeho dcera se modlím za to, aby byl jeho odchod klidný… Dal toho světu tolik. Myslím si, že je klidný,“ dodala. Jak popsala, v jejich kmeni Tembu nikdy nenechají člověka odejít do té chvíle, než jim řekne: Děti, rodino, nechte mě jít. „Můj otec nám toto ještě neřekl. Ještě nenastal konec. Jen Bůh ví, kdy k tomu dojde,“ řekla Mandelova dcera.  

Nelson Mandela, který se stal legendou, když odstranil v čele jihoafrických černochů v 90. letech spolu s tehdejším prezidentem Frederikem de Klerkem tamní rasistický režim. Za to také oba získali Nobelovu cenu za mír. Prezidentem JAR se stal po prvních vícerasových volbách v dubnu 1994, kdy se velkou měrou zasloužil o přechod k demokracii a usmíření ve společnosti. Předcházelo tomu ale dlouholeté věznění, Mandela za mřížemi strávil celkem 27 let, šest měsíců a šest dní.

O zhoršení Mandelova stavu informoval v neděli večer úřad jihoafrického prezidenta. „Stav bývalého prezidenta Nelsona Mandely je kritický,“ oznámil mluvčí Jacoba Zumy Mac Maharaj. Prohlášení o exprezidentově zdraví bylo vydáno poté, co Zuma nemocnici navštívil a hovořil i s Mandelovou manželkou Graçou Machelovou.  

„Lékaři dělají všechno pro to, aby se jeho stav zlepšil,“ uvedl Zuma. „Ujišťují, že o Madibu je dobře postaráno,“ dodal jihoafrický prezident, který přitom použil Mandelovo kmenové jméno. Vyzval zároveň obyvatele země, aby se za zdraví čtyřiadevadesátiletého politika modlili.

„Zasvětil jsem svůj život boji pro lid Afriky. Bojoval jsem proti bílé nadvládě, ale bojoval jsem i proti černé nadvládě. Střežil jsem ideály demokratické a svobodné společnosti, ve které všichni žijí pospolu v souladu a mají stejné možnosti. Je to ideál, pro který, doufám, budu žít a kterého dosáhnu. Když to však bude nutné, je to ideál, pro který jsem hotov zemřít,“ řekl Mandela ve své obhajobě v procesu Rivonia.

Mandela byl přijat do nemocnice 8. června kvůli opakované plicní infekci. Jde již o čtvrtou hospitalizaci za posledních šest měsíců. Jihoafričané si proto stále silněji uvědomují, že tu s nimi nebude navždy. „Jestliže nastal jeho čas, může jít,“ uvedla zdravotní sestra Petunia Mafuyeková. „Bude nám velmi chybět. Vybojoval nám svobodu. Budeme na něj myslet každý den,“ dodala.   

Na veřejnosti se po dlouhé době objevily záběry Nelsona Mandely
Zdroj: ČTK/AP/SABC TV
Studio ČT24 o Nelsonu Mandelovi (zdroj: ČT24)