Jihokorejské weby pod palbou hackerů

Soul - Hackeři napadli jihokorejské weby. Kromě stránek prezidentského paláce měly problémy i portály úřadů a médií. V minulosti vyšetřovatelé z podobných akcí obviňovali KLDR. Na jedné napadené stránce se dnes navíc objevil vzkaz oslavující vůdce Kima Čong-una. Hackerský útok přišel v den, kdy si Korejský poloostrov připomíná 63 let od začátku Korejské války.

Jihokorejské státní weby napadli hackeři, jejich identita sice není známá, podezření ale padlo na KLDR. „Vláda může potvrdit kybernetický útok neznámých hackerů, kteří napadli několik stránek včetně webu Modrého domu (sídlo prezidenta – pozn. red.),“ uvedlo ministerstvo pro vědu. 

Na některých stránkách se navíc objevil vzkaz velebící Kim Čong-una a odkaz na skupinu Anonymous. Toto hnutí ale účast na útocích popřelo na svém twitterovém účtu. Hnutí prý naopak plánuje útoky na některé severokorejské stránky. V KLDR tak ráno nefungoval například web severokorejské agentury KCNA, listu Rodog Sinmun nebo portálu Naenara.

Jižní Korea v souvislosti s incidentem zvýšila svou kybernetickou pohotovost a vyzvala občany, aby zkontrolovali zabezpečení internetu. 

Podle jihokorejských vyšetřovatelů Pchjongjang opakovaně provádí hackerské útoky namířené vůči Soulu. Jeden z největších takových útoků postihl 20. března letošního roku šest jihokorejských bank a sdělovacích prostředků. Útok zasáhl 32 tisíc počítačů a ochromil jihokorejské banky. Severní Korea rovněž čelí podezření, že stála za dvěma velkými kybernetickými útoky proti jihokorejským vládním úřadům a finančním institucím v letech 2009 a 2011. Pchjongjang ale účast na těchto útocích popírá.