Jednání unie s Tureckem obnoveno a rovnou odloženo

Lucemburk/Ankara – Členové sedmadvacítky se dohodli na obnovení hovorů s Tureckem o jeho členství v Evropské unii. Kvůli protivládním protestům se ale jejich začátek nejméně o čtyři měsíce zpozdí. Odklad požadovalo hlavně Německo. Turecký ministr zahraničí podle svých slov očekává ze společných hovorů pozitivní výsledek.

Evropská unie obnoví přístupové rozhovory s Tureckem, ale na přání Německa odložila termín dalšího kola jednání nejméně o čtyři měsíce. Původně měly rozhovory o další kapitole začít ve středu. Německo žádalo o pozdržení kvůli zásahu tureckých úřadů proti účastníkům protivládních demonstrací, které trvají už několik týdnů.

O přístupových jednáních s Tureckem a Srbskem dnes v Lucemburku jednají unijní ministři zahraničí. Turecký ministr zahraničních věcí Ahmet Davutoglu uvítal dnešní dohodu v EU a řekl, že otevření jednání o další kapitole nic nebrání. „Otevřeli jsme kapitolu 22 (týkající se regionální politiky), tato otázka je vyřešena,“ řekl k rozhodnutí unie. 

Odložené rozhovory s Tureckem se budou konat nejdříve na podzim, kdy bude po německých volbách a kdy unie vyhodnotí stav lidských práv a svobody slova v Turecku. V unii se nelíbí razance, s jakou Ankara postupuje proti demonstracím, jež přerostly z původního protestu proti stavebním plánům v Istanbulu v celonárodní protivládní protesty.