V brazilském parlamentu neprošlo omezení moci prokurátorů

Brasília – Brazilský národní kongres zamítl kontroverzní změnu ústavy. I kvůli ní se v ulicích brazilských měst už několik týdnů protestuje. Parlament odmítl ústavní dodatek, který by omezil pravomoci prokurátorů. Kritici upozorňovali na to, že pak bude hůře postižitelná korupce. Demonstrace ale i tak dál pokračovaly a provázelo je i násilí.

Nespokojení Brazilci mohou slavit první úspěch. Drtivá většina zákonodárců národního kongresu se postavila na jejich stranu a změnu ústavy zamítli. Kritizovaný dodatek, pod zkratkou PEC 37, odmítl Kongres jasným poměrem hlasů 430 ku devíti. Podle protestujících by taková změna zásadně svázala ruce federálním prokurátorům. Vyšetřování zločinů by bylo těžší. Navíc by vznikl ještě větší prostor pro korupci. 

Právě korupce je vedle rostoucích cen veřejné dopravy a situace ve zdravotnictví a školství, důvodem, proč vypukly ve velkých brazilských městech mohutné demonstrace. Počet protestujících dosáhl minulý týden téměř k milionu. 

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se snaží protesty uklidnit. Nabízí reformy a referendum o ústavních změnách. V parlamentu zatím prošel návrh, díky kterému by měly do školství a zdravotnictví natéct finance z nově objevených ropných polí. 

Po protestech v chudinských čtvrtích na severu Ria de Janeira zemřelo v noci na dnešek nejméně devět lidí, včetně jednoho policisty. Skupina začala rabovat obchody a okrádat demonstrující. Podle policie šlo o místní gang. V Riu jsou ale i na dnešek naplánované demonstrace desetitisíců lidí. Protesty odstartovalo ohlášené zdražení hromadné dopravy a vysoké náklady na chystané fotbalové mistrovství světa v roce 2014. 

K protestům se nově hodlají připojit i odboráři. Pět největších odborových svazů v zemi oznámilo, že 11. července uspořádá po celé Brazílii stávku spojenou s blokádami významných komunikací. Mezi požadavky odborářů patří především zkrácení pracovního týdne ze 44 na 40 hodin nebo růst penzí.

Brazilští demonstranti uspěli s kritikou změn ústavy (zdroj: ČT24)