Chodorkovského narozeniny skončily zatýkáním

Moskva - Více než 40 demonstrantů zatkli moskevští policisté po opoziční demonstraci v centru Moskvy. Akce se konala na podporu někdejšího ropného magnáta a vlivného podnikatele Michaila Chodorkovského, který své padesátiny dnes oslavil ve vězeňské cele, kde je již deset let.

Zatýkání se odehrálo po skončení povolené demonstrace za propuštění „politických vězňů“ a nastolení „spravedlivé justice“. Část demonstrantů pak ještě vyrazila na moskevskou pěší zónu Arbat. „Na Arbatu u památníku Bulata Okudžadavy skupina občanů prováděla nepovolenou akci. Policisté upozorňovali účastníky, že porušují zákon,“ řekl policejní mluvčí s tím, že demonstranti nereagovali.

„V této souvislosti bylo rozhodnuto o zatčení a předvedení narušitelů na policejní stanici kvůli správnímu stíhání podle platných zákonů. Celkem bylo na místě zatčeno více než 40 lidí,“ dodal.

Kdysi nejbohatší Rus, jehož ropný koncern Jukos zničil stát v éře Vladimira Putina, si odpykává mnohaletý trest za údajné daňové úniky a zpronevěru. Opozice pokládá Chodorkovského za oběť Putinovy pomsty, jemuž se Chodoekovskij znelíbil svými politickými ambicemi. Na svobodu by se měl dostat příští rok, opozice ale pochybuje, že to Kreml připustí.

Akce na podporu Chodorkovského
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Ani povolená demonstrace se podle médií neobešla bez „provokace“ v podobě aktivistů prokremelského mládežnického hnutí, kteří přišli na mítink s portréty zavražděného starosty města Něftějugansk; za tento zločin byl posléze odsouzen někdejší šéf strážní služby Jukosu. Čtyři mládežníky policisté zatkli.

Demonstrovalo se i v Něftějugansku, kde se vzpomínky na výročí vraždy starosty Vladimira Petuchova zúčastnila asi tisícovka obyvatel spolu s mnoha prominentními hosty, včetně místopředsedy senátu nebo prezidentova poradce.

V předvečer výročí vraždy polostátní televize NTV odvysílala film, podle kterého prý byla vražda nepodplatitelného a neústupného starosty „dárkem“ k Chodorkovského narozeninám.