Obama nevyšle letadla k dopadení Snowdena

Moskva - Americký prezident Barack Obama oznámil, že nevyšle vojenská letadla k dopadení stíhaného Edwarda Snowdena, až poletí z Ruska. Bývalý technik amerických tajných služeb Snowden je nyní v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo. Očekává se, že se pokusí odletět do Havany. V USA je stíhán za prozrazení tajných informací o špionážním programu PRISM. Ve Spojených státech mu za to hrozí až 30letý trest.

Američana od jeho příletu do Ruska nikdo neviděl, v tranzitním hotelu nepřespává, platné dokumenty zřejmě nemá, tři linky do Havany už promeškal, nemůže se hnout z místa a o jeho žádosti o politický azyl ekvádorské úřady nic nevědí. Bývalý externí konzultant zpravodajských služeb je v USA stíhán za špionáž a krádež dokumentů, před soudem by mohl dostat až třicet let.

Obama se dnes ke Snowdenově případu vyjádřil na tiskové konferenci v senegalském Dakaru, kde je na návštěvě. Prohlásil, že o záležitosti osobně nehovořil s prezidenty Ruska ani Číny, která nechala Snowdena odcestovat z Hongkongu do Moskvy. Obama řekl, že neměl zapotřebí konzultovat věc s prezidenty, jelikož proces vyhoštění zločinců by měl jít rutinní legální cestou. Doufá, že Rusko i země zvažující případné Snowdenovy žádosti o azyl budou postupovat v souladu s mezinárodním právem.

Barack Obama v Senegalu
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Američané netuší, co všechno Snowden ví

Dodal, že nemá v úmyslu vyslat vojenská stíhací letadla, která by přinutila k přistání stroj, na jehož palubě bude Snowden cestovat z Ruska. Bývalý technik amerických tajných služeb požádal o azyl v Ekvádoru a chtěl se tam původně dostat přes Kubu, ale zatím zřejmě z Moskvy neodletěl.

Obama poukázal na to, že to, že se Snowden dostal k tajným dokumentům, svědčí o zranitelnosti Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Dle prezidenta je špatné, že se na veřejnost dostaly programy NSA určené ke shromažďování telefonické a internetové komunikace. Snowden pracoval pro firmu Booz Allen Hamilton na Havaji jako správce informačních systémů NSA. Obamovi prý dělá starosti, zda Snowden nemá ještě další tajné dokumenty. Proto prý mají USA zájem o jeho vydání.

Ekvádor prý žádost o azyl od Snowdena nedostal 

Ekvádorská vláda zatím neprojednávala Snowdenovu žádost o politický azyl, protože muž zatím neoslovil žádné ekvádorské velvyslanectví, oznámil na tiskové konferenci v Quitu zástupce vlády.

Snowden podle dřívějších zpráv požádal Ekvádor o politický azyl a chystal se do Quita odcestovat z Moskvy přes Havanu. Dnešní letadlo ale, stejně jako v minulých dnech, promeškal.

Prohlášení ekvádorské vlády dnes vneslo do Snowdenovy kauzy další zmatek. Dosud se věřilo, že Snowden ekvádorské úřady s žádostí o azyl oslovil, podle ruských médií měl dokonce na letišti v Moskvě Američana navštívit ekvádorský velvyslanec. Zástupce vlády v Quitu tyto spekulace popřel s tím, že se Snowden na žádnou ekvádorskou ambasádu s žádostí o azyl neobrátil. Vláda se proto jeho žádostí nezabývala.

Ekvádor je nicméně se Snowdenem solidární a tlak, jemuž je ze strany Washingtonu vystaven, odmítá. Na protest proti nátlaku Spojených států se ekvádorská vláda rozhodla zřeknout se obchodní preferenční doložky, které Ekvádoru USA jako jedinému latinskoamerickému státu přiznaly. Preferenční doložka má vypršet v červenci a o jejím pokračování měl rozhodnout americký Kongres.

Tranzitní zóna letiště Šeremeťjevo
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Snowden uletěl z Hongkongu kvůli chybě v americké žádosti

Vydání Edwarda Snowdena z Hongkongu do USA zabránilo jen jeho chybně uvedené jméno na americké žádosti, což potvrdily hongkongské úřady. V americké žádosti o vydání bylo Američanovo jméno uvedeno jako „Edward James Snowden“, případně jako „Edward J. Snowden“, přičemž podle hongkongských imigračních úředníků zní jeho správné jméno Edward Joseph Snowden. Protože se verze jména liší, požádal Hongkong Spojené státy o vysvětlení. V dokumentech prý chybělo i číslo Snowdenova pasu.

Americké ministerstvo zahraničí ale ve středu popřelo, že by Hongkong žádal o vysvětlení nesrovnalostí ve Snowdenově jménu. Skutečnosti prý neodpovídá ani tvrzení, že v žádosti o vydání chybělo číslo Američanova pasu. Washington trvá na tom, že žádost měla veškeré potřebné náležitosti. Hongkong podle amerického ministerstva jen hledal záminku k tomu, aby Snowdena do USA nevydal.

Edward Snowden
Zdroj: AP/Uncredited/ČTK