Americký Senát schválil přelomový imigrační zákon

Washington - Americký Senát schválil přelomový zákon, který umožní 11 milionům ilegálních přistěhovalců v zemi získat občanství. Zákon ale také zavádí přísnější kontroly na hranicích Spojených států a Mexika. Schválení návrhu přivítal prezident Barack Obama, který o přijetí zákona usiluje. Hlasovat o něm bude ještě Sněmovna reprezentantů, kde norma v současné podobě zřejmě narazí na odpor republikánů. Pokud zákon přesto projde, půjde o nejzásadnější změnu imigračního systému od roku 1986.

Zákon pochází z pera osmi senátorů obou stran a otvírá dosud ilegálním přistěhovalcům cestu k legalizaci jejich pobytu. Musí však splnit několik podmínek: zaplatit pokutu, nebýt závislí na sociální pomoci a nemít na svědomí žádný závažný delikt. Po 13 letech v zemi pak mohou požádat o americké občanství.

John McCain, republikánský senátor:

„Měli bychom mít společný cíl - vyvést 11 milionů lidí ze stínu, ochránit naše hranice a ujistit se dál, že toto je národ možností a svobody.“

Senát návrh schválil poměrem hlasů 68 ku 32. Obamovým demokratům, jejichž většina je pro přijetí zákona v obou komorách potřebná, se podařilo získat podporu i části původně váhajících republikánů, přestože ke kýženým 70 hlasům ještě dva chyběly.

Obama senátorům v prohlášení ze své cesty do Senegalu vzkázal, že „udělali svou práci a nyní je na Sněmovně, aby udělala to samé“. Šéf Bílého domu si řešení situace imigrantů vytyčil jako jednu z priorit pro druhé volební období.

Na hranicích o 20 tisíc policistů více

Některé z republikánů přesvědčil dodatek zákona zpřísňující kontroly na hranicích s Mexikem. Ten počítá s více než dvojnásobným počtem policistů kontrolujících hranici, kterých bude místo dnešních 18 tisíc o 20 tisíc víc. Dokončeno bude také přes 1 000 kilometrů hraničního plotu, který má zabránit nelegálním přistěhovalcům v cestě do USA. Washington podle dodatku vyčlení na tato opatření 46 miliard dolarů, tedy 915 miliard korun.

Návrh nyní zamíří do dolní komory Kongresu, kde mají většinu republikáni. Jejich šéf sněmovny John Boehner se již nechal slyšet, že v této podobě zákon rozhodně nepodpoří. Konzervativnějšímu křídlu republikánů vadí, že zákon otevírá možnosti pro práci přistěhovalců, zatímco oni by ji spíše chtěli poskytnout nezaměstnaným Američanům. Norma totiž také usnadňuje firmám pravidla pro legální získávání zahraničních pracovníků.

Senát USA schválil přelomový imigrační zákon (zdroj: ČT24)