Pentagon schytal kritiku kvůli pomalému školení afghánských pilotů

Washington – Americké ministerstvo obrany si vyslechlo od vládní inspekce kritiku kvůli nákupu ruských vrtulníků Mi-17. Pentagon pořizuje stroje pro afghánskou armádu, tamní jednotky prý ale nemají dostatek vycvičených pilotů k využití těchto vrtulníků. Inspektoři proto požadují zastavení nákupu, dokud se nepodaří vycvičit dostatek lidí. Podle kontrolorů rovněž vázne přesun Afghánců ze školícího centra v Alabamě k dalšímu výcviku v České republice.

Pentagon chce u ruské exportní společnosti Rosoboronexport nakoupit za 554 milionů dolarů (11 miliard korun) 30 strojů Mi-17, jimiž má být vyzbrojena speciální afghánská letka. Podle amerického ministerstva obrany Afghánci ruské vrtulníky naléhavě potřebují a jejich nákup v Rusku je ve veřejném zájmu.

Vládní inspekce tento názor nesdílí. Afghánská armáda podle inspektorů nemá dostatek personálu schopného stroje obsluhovat a hrozí nebezpečí, že nákladné helikoptéry zůstanou stát nevyužity na letištích. Podle AP mínění kontrolorů nahrává poslancům amerického Kongresu, kteří se proti kontraktům s Ruskem stavějí. Rosoboronexport je státní společnost, která rovněž dodává zbraně syrskému prezidentu Bašáru Asadovi.

Zpráva vládní kontrolní komise se rovněž zmiňuje o potížích s přesunem frekventantů výcvikových kurzů z USA do České republiky. Afghánci se nejprve školí ve státě Alabama, odkud jsou pak k dalšímu, důkladnějšímu výcviku posíláni do Česka. Tento přesun se podle kontrolorů děje pomalu a nárazově, Afghánci do České republiky odjíždějí ve skupinách po dvou, nanejvýš osmi lidech.

Afghánští piloti se od léta 2011 cvičí v Centru leteckého výcviku v Pardubicích, výcvik pilotů i pozemního personálu financuje Pentagon. Školení probíhá i ve vyškovské vojenské akademii. Před pilotováním ve vzduchu trénují Afghánci na simulátorech a trenažérech.