Británie zvažuje plození dětí na principu „tří rodičů“

Londýn - Británie zvažuje zavést u umělého plození dětí proceduru na takzvaném principu tří rodičů, jejichž DNA by sloužila k vytvoření zdravého embrya. Britská vláda ve čtvrtek schválila příslušný návrh, u kterého se v příštím roce očekávají bouřlivé etické diskuze na půdě parlamentu.

Cílem tohoto přístupu je zamezení přenášení vážných dědičných chorob, jako jsou svalová dystrofie, od rodičů, respektive matky, na jejich potomky. V případě takové hrozby by vědci embryím odebírali vadnou mitochondriální DNA a nahrazovali ji zdravou, která by pocházela od jiné osoby, respektive ženy, tedy tím pádem třetího rodiče.

Británie by se tak stala vůbec první zemí na světě, jež by takovýto zásah do vývoje člověka umožňovala. V zemi se každý rok s vážnou vrozenou vadou rodí každé dvousté dítě.

Vědci mají pro rodiče obávající se o přílišný vnější zásah do jejich rodičovství útěchu, že mitochondriální DNA neovlivňuje vzhled člověka. To, jak vypadá, určuje buněčné jádro, kterého se procedura nijak nedotýká. Technika byla v britských laboratořích již vyvinuta. Není ale povoleno vzniklá embrya ke zmíněným účelům v praxi využívat.

Umělé oplodnění na principu tří rodičů (zdroj: ČT24)