Unie bude vyjednávat se Srbskem od ledna 2014

Brusel – Summit Evropské unie rozhodl o začátku jednání o vstupu Srbska do unie. První rozhovory by se měly konat nejpozději v lednu příštího roku. Ještě předtím unie přivítala Chorvatsko, které se 1. července stane 28. státem společenství. Schválila taky přijetí eura v Lotyšsku na začátku příštího roku.

Jednání se Srbskem začnou nejpozději v lednu 2014. Podle českého premiéra Petra Nečase ze závěrů vrcholné schůzky vypadl návrh Německa, aby rámec pro jednání s Bělehradem byl schválen až na prosincovém summitu EU, což začátek jednání posunulo.

Nyní se členské země dohodly, že tento rámec může být schválen na kterémkoli summitu do konce roku. Česká republika spolu s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky usilovala o to, aby byl německý požadavek odmítnut.

Úspěch, nebo zklamání? Jak pro koho

Už termín jednání začátkem příštího roku je pro Bělehrad do jisté míry zklamáním, protože se počítalo s koncem letošního roku, kdy budou také zahájena jednání o asociační dohodě s Kosovem. Oba kroky měly původně být provedeny najednou. „Je to historický okamžik pro Balkán a pro celou Evropu,“ řekl po skončení summitu unijní prezident Herman Van Rompuy. Připomněl, že jde o důsledek nedávné „odvážné dohody“ Srbska se svou bývalou provincií Kosovo. Zahájení rozhovorů o přidružení Kosova k EU s sebou nicméně nese potenciální problémy, protože některé země EU, například Slovensko a Španělsko, Kosovo neuznaly.

Lídři EU také uvítali potleskem Chorvatsko, které se stane již 1. července další členskou zemí unie.

Předpokládá se, že Srbsko bude svého někdejšího chorvatského soupeře po rozpadu Jugoslávie do unie následovat až za několik let. Vyjednávání Chorvatska o vstupu trvalo osm let. Srbský premiér Ivica Dačić řekl, že by chtěl rozhovory dokončit do čtyř či pěti let.