Američan vrátil po 47 letech Vietnamci amputovanou ruku

Hanoj – Z války ve Vietnamu si odnesl americký lékař Sam Axelrad neobvyklý suvenýr – kosti z ruky severovietnamského zajatce, kterému amputoval ruku. Po 47 letech se teď vypravil zpátky do Vietnamu, aby Nguyen Quang Hungovi vrátil, co mu patří.

V říjnu 1966 zuřila ve Vietnamu válka. Nguyen Quang Hung tehdy bojoval na straně komunistického Severního Vietnamu. Během bojů asi 75 kilometrů od města An Khe ho Američané střelili do ruky. Tři dny se skrýval ve skladu rýže, nakonec ho ale Američané zajali a odvezli vrtulníkem do nemocnice. 

„Když mě zajali Američané, byl jsem jako ryba na krájecím prkénku. Mohli mě zabít, nebo spasit,“ vypráví Nguyen. Zajatec se dostal do péče lékaře Sama Axelrada. Když viděl pacientovu ruku, bylo mu jasné, že ji musí amputovat. Postřelená paže byla celá fialová jako lilek, Axelrad se obával infekce. Nakonec Nguyenovi uřízl ruku nad loktem. „Asi předpokládal, že ho zavřeme do nějakého tábora pro válečné zajatce. Určitě ho velmi překvapilo, že jsme se o něj postarali,“ vzpomíná Axelrad. 

Jeho kolegové tehdy z amputované končetiny vypreparovali kosti a ty pak jako upomínku na dobře provedený zákrok Axelradovi věnovali. Doktor si schovával neobvyklý suvenýr celkem 47 let. Teď se rozhodl vrátit kosti jejich „původnímu majiteli“. Oba muži se setkali v Nguyenově domově ve středním Vietnamu. 

Nguyen Quang Hung:

„Nemohl jsem uvěřit, že si mou ruku vzal domů a schovával více než 40 let. Nemyslím, že je to suvenýr, který by chtěla mít většina lidí. Ale těšil jsem se, že ho zase uvidím a že dostanu své kosti zpět.“

Nguyen byl ohromen tím, že někdo schovával jeho kosti tak dlouho, ale zároveň se radoval, že ruka bude jednou pohřbena spolu s ním. „Moc rád jsem ho zase viděl a dostal zpátky kus svého těla, skoro po půl století,“ řekl třiasedmdesátiletý Vietnamec. „Jsem hrdý, že jsem prolil vlastní krev za sjednocení vlasti. A měl jsem velké štěstí oproti spoustě přátel, kteří padli anebo se pohřešují,“ dodal bývalý voják. 

Po amputaci se Nguyen osm měsíců zotavoval a dalších šest pomáhal americkým doktorům. Po zbytek války působil jako zdravotník, pak pracoval pro místní vládu a na penzi odešel na své rýžoviště. 

Axelrad hledal vojáka, kterému amputoval ruku, už více jak dva roky. Už v roce 2011 odletěl do Vietnamu, aby zkusil vyhledat muže, kterému ruka patřila. Při prohlídce starého válečného bunkru se seznámil s vietnamským novinářem, kterého příběh zaujal natolik, že o něm napsal. Článek měl obrovský úspěch a i díky tomu se nakonec podařilo Axelradova pacienta najít. 

Vietnamská válka trvala 20 let, od roku 1955 do roku 1975. Padlo v ní okolo 58 tisíc Američanů a asi tři miliony Vietnamců.