Český velvyslanec: Turisté u Rudého moře nejsou ohrožení

Káhira – Českým turistům pobývajícím v egyptských letoviscích kolem Rudého moře v tuto chvíli nehrozí nebezpečí. Ve vysílání ČT24 o tom informoval český velvyslanec v Káhiře Pavel Kafka. Zároveň turisty vyzval, aby se vyhnuli jakýmkoli demonstracím i citlivým místům, jako jsou vládní, policejní a vojenské budovy. Ambasáda tak reaguje na aktuální dění v zemi; egyptská armáda totiž dnes večer odstavila od moci prezidenta Muhammada Mursího.

„Sledujeme velmi pozorně, co se v Egyptě děje,“ uvedl ve vysílání ČT24 český ambasador v Káhiře Pavel Kafka. „Čeští turisté většinou pobývají v oblastech u Rudého moře, po spojení s delegáty nemáme informace o tom, že by jim za poslední období hrozilo jakékoli nebezpečí.“ Stejně hovoří tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová: „V posledních hodinách jsme situaci v letoviscích u Rudého moře nepovažovali za nebezpečnou, považovali jsme ji za dobrou.“

Protesty proti vládě prezidenta Muhammada Mursího probíhají v Káhiře a dalších městech Egypta již několik týdnů; Mursí dnes nevyslyšel armádní ultimátum, které ho vyzývalo k urychlené politické dohodě, vojenské síly následně oznámily, že prezidentské pravomoci přebírá předseda Ústavního soudu.

Česká diplomacie přesto turisty nabádá k obezřetnosti a vyzývá je k tomu, aby se vyhýbali demonstracím a politickým shromážděním stejně jako „citlivým místům“ kolem vládních, armádních a policejních objektů. Výstraha se týká i pořizování fotografií, a to jak těchto míst, tak demonstrantů. Co se týče konkrétních lokalit, ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje individuální pohyb v severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska v Tabě.

Všechny potřebné informace naleznou turisté na stránkách české ambasády v Káhiře a na webu ministerstva zahraničních věcí.

Kolik je Čechů v Egyptě? Ministerstvo neví

Obezřetní by měli být i turisté v Káhiře; podle ambasády se v metropoli v tuto chvíli pohybuje několik desítek Čechů, hlavní město je přitom centrem protestů namířených proti prezidentu Mursímu.

Kolik se v Egyptu nachází českých turistů celkově, nebylo ministerstvo zahraničí schopné říct. „Co se týče turistů, kteří jsou v Egyptě s cestovními kancelářemi, přesné číslo nemáme,“ konstatovala tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. „Náš zastupitelský úřad je v kontaktu s delegáty a ti se navzájem informují o to, jak se situace vyvíjí.“

Podle delegátů českých cestovních kanceláří v Egyptě panuje v hotelových rezortech a turistických oblastech, jako jsou Marsá Alam, Hurgada, Šarm aš-Šajch, relativní klid, zájezdy proto neruší. Zprávy některých Čechů na dovolené ale mluví jinak. „Včera byly odpoledne i večer v ulicích Hurgady davy demonstrantů. Auta nemohla projíždět. Turisté ale nemají strach a pohybují se i mimo hotelové resorty. Nevšimla jsem si, že by v Hurgadě byly protesty násilné,“ napsala na Facebooku česká turistka Lucie Hájková.