Rozsáhlou špionáž užívá podle Le Monde i francouzská rozvědka

Paříž – Mezinárodní skandál spojený s masovým sledováním telefonické a internetové komunikace se zřejmě netýká jenom Spojených států. Čtvrteční vydání deníku Le Monde přineslo zprávu o podobném systému, který využívají francouzské tajné služby. Jde o neveřejný monitorovací projekt DGSE, jenž je prý rozsahem i typem velmi podobný nedávno vyzrazenému americkému programu PRISM.

Vládní služba DGSE podle listu ve své centrále v Paříži shromažďuje rozsáhlý archiv telefonických hovorů, SMS zpráv, e-mailů a dalších dat o uživatelích telefonních a internetových služeb. K údajům pak mají přístup i ostatní francouzské tajné služby.

Shromažďované údaje se týkají data a délky hovorů či identity volajících, nikoli však samotného obsahu hovoru, napsal Le Monde. Stejná pravidla platí pro další formy komunikace. Tímto způsobem jsou monitorováni jak lidé, kteří si volají nebo píšou v rámci Francie, tak ti, kteří komunikují mezi Francií a dalšími zeměmi. Monitorováni jsou například klienti internetových gigantů jako Google, Facebook, Microsoft či Yahoo.

Podle deníku má francouzský systém stejně jako americký program Prism, sloužit k případnému odhalování teroristické či kriminální činnosti. Je ale prý možné jej použít i ke sledování kohokoli, kdo se ocitne v hledáčku tajných služeb.

Francouzské úřady na zprávu dosud oficiálně nereagovaly. V kauze Edwarda Snowdena, jehož Spojené státy za vyzrazení informací o programu Prism obvinily ze špionáže, nicméně Francie na rozdíl od dalších evropských zemí podobné sledování komunikace jednoznačně neodsoudila.

Informace o tajném programu Prism, v jehož rámci americká vláda sleduje telefonickou a internetovou komunikaci mezi USA a dalšími zeměmi, vyzradil bývalý technik tajných služeb Edward Snowden. Ten nyní již druhý týden pobývá v tranzitním prostoru moskevského letiště a požádal o azyl v několika zemích světa.

Ministr Valls dnes prohlásil, že Francie žádnou žádost od Snowdena neobdržela, a kdyby se ji Američan rozhodl podat, nebyl by osobně udělení azylu nakloněn kvůli vztahům s USA. „Myslím, že tahle záležitost ukrývá spoustu problémů,“ řekl Valls.