Útoky na Sinaji: Armáda v pohotovosti, dva policisté zastřeleni

Káhira/Jeruzalém - Egyptská armáda je v Suezu a na jihu Sinaje v pohotovosti poté, co skupina islamistických ozbrojenců zaútočila granáty na několik egyptských vojenských kontrolních stanovišť na tomto poloostrově nedaleko hranic s Izraelem. Při útoku jeden egyptský voják zahynul a dva byli zraněni. Egypt následně uzavřel hraniční přechod Rafáh do palestinského pásma Gazy. Od hranic se muselo vrátit zpět do pásma na 200 Palestinců. Zastřeleni byli také dva policisté. V podezření jsou islamisté reagující na sesazení prezidenta.

Armáda popřela zprávy médií o tom, že by byl vyhlášen mimořádný stav, večer však vyhlásila zákaz vycházení. Doprava v Suezském průplavu prý narušena nebyla. O přechodu Rafáh zatím není známo, kdy bude znovu otevřen.

Podle izraelských zdrojů ozbrojenci napadli tři vojenské posádky na Sinaji a egyptské vojenské letiště. Není jasné, zda útok souvisí s napětím, které v Egyptě vyvolal pád islamistické vlády prezidenta Muhammada Mursího. Bezpečnostní operace egyptské armády ve velkých městech ale mohla oslabit kontrolu nad Sinajským poloostrovem, kde působí skupiny militantních islamistů.

Výbuchy byly podle svědků slyšet až v izraelském přístavním městě Ejlatu. Egyptská armáda na útoky z raketometů odpověděla palbou a do oblasti vyslala zesílené hlídky.

  • Sinaj je oblíbenou destinací zahraničních turistů, ti zde pobývají především v rudomořských letoviscích Šarm aš-Šajch a Taba.
  • České ministerstvo zahraničí ale považuje hotelové zóny za bezpečné. Turisty ovšem varovalo, aby se vyhýbali veřejným shromážděním.
Egypt
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Vedení Muslimského bratrstva vyzvalo po pádu Mursího k pokojným protestům a varovalo před násilím. V Egyptě nicméně panují obavy, že protesty plánované na dnešek by mohly přerůst v násilné střety s armádou.