Vegetativní stav u Mandely nenastal, tvrdí jihoafrická vláda

Pretoria - Jihoafrická vláda popřela informace, podle nichž se bývalý prezident Nelson Mandela nachází ve vegetativním stavu. Jeho stav je sice nadále kritický, ale stabilní. Blízký Mandelův přítel Denis Goldberg televizi Sky News sdělil, že byl exprezident při jeho pondělní návštěvě v nemocnici při vědomí a reagoval.

Agentura AP připomněla, že v jednom dokumentu poskytnutém soudu 27. června kvůli sporu o uložení ostatků Mandelových dětí je odkaz na místopřísežné prohlášení lékařů, podle něhož je Mandela „v trvalém vegetativním stavu“. V později předložených dokumentech ale tato formulace byla vypuštěna.

Jihoafrický deník The Citizen v minulých dnech uvedl, že je Mandela na přístrojích a selhávají mu ledviny. Každý druhý den prý bývalý prezident musí podstupovat tříhodinovou dialýzu.

Mandelova manželka ale uvedla, že podle doktorů nic nesvědčí o celkovém kolapsu organismu a že nedoporučují vypnout přístroje k podpoře života.

Podle Goldberga mohl být zmíněný dokument sepsán ve chvíli, kdy Mandela byl v bezvědomí, ale poté se jeho stav zlepšil.

Mandela, kterému bude 18. července 95 let, je symbolem boje proti apartheidu, byl za to odsouzen a 27 let vězněn. Hospitalizován je od 8. června kvůli opětovné plicní infekci.