Abú Katada vydán do Jordánska. Čeká ho další soud

Londýn - Velká Británie po několikaleté právní bitvě vydala radikálního muslimského duchovního abú Katadu do Jordánska. Muž, považovaný kdysi za „velvyslance někdejšího šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina v Evropě“, má být v Jordánsku znovu souzen za údajnou přípravu atentátů. Letoun s palestinským rodákem odstartoval nad ránem z Británie. Do jordánského Ammánu dorazil podle agentury AFP asi o pět hodin později.

Londýn usiloval o Katadův odchod několik let, protože ho považoval za hrozbu pro Británii. V Jordánsku už byl v nepřítomnosti usvědčen z podílu na teroristických činech a hrozí mu tam nový proces. Podle AFP letoun britského Královského letectva (RAF) s Katadou na palubě odstartoval ze základny Northolt západně od Londýna ve 2:46 (3:46 SELČ). 

Ivan Kytka, spolupracovník ČT v Londýně

„Podle informací jordánské vlády a jordánských soudních orgánů se Katada v roce 1999 podílel na teroristickém útoku proti americké škole v Ammánu. Tam byly tehdy oběti na lidských životech. A o rok později mělo jít o útok na skupiny turistů, které v Jordánsku slavily příchod nového tisíciletí. Obhájce Katady ale tvrdí, že jdou obvinění smyšlená.“

„Tento nebezpečný muž byl odvezen z našeho pobřeží, aby stanul před soudy ve své vlastní zemi,“ řekla podle zpravodajského serveru BBC britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Třiapadesátiletý Katada utekl v roce 1993 do Británie z Jordánska, kde byl pak v nepřítomnosti odsouzen k doživotnímu vězení za přípravu atentátů. V Británii strávil většinu času ve vězení. Jeho manželka a pět dětí by měly ve Velké Británii zůstat. 

Katada obvinění odmítá

Jordánský vojenský prokurátor po příletu Katady do země uvedl, že duchovního obvinil ze spiknutí s cílem provést v Jordánsku útoky na Američany, Izraelce a západní občany. Do těchto údajných útoků prý měla být zapojena al-Káida. Katada má nyní strávit 15 dní ve vazbě na jihovýchodním průmyslovém předměstí Ammánu kvůli dalším výslechům. Katadův obhájce uvedl, že jeho klient obvinění odmítá.

Katada byl poprvé zatčen už v roce 2001

Duchovního, který byl považován za blízkého spolupracovníka někdejšího šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina, britská justice nikdy neobžalovala. Britské úřady nicméně tvrdí, že radil militantním islamistům a získával peníze pro teroristické útoky. Katada byl v roce 2001 poprvé zatčen kvůli údajnému napojení na terorismus. Bitva o jeho deportaci do Jordánska Británii vyšla na 1,7 milionu liber (51 milionů korun). 

Evropský soud pro lidská práva v minulosti deportaci abú Katady do Jordánska zablokoval kvůli obavám, že tam duchovnímu hrozí mučení. Po písemných ujištěních jordánské metropole Ammánu ale soud nakonec loni v květnu vyslovil s případnou deportací souhlas.

Rozhovor s Ivanem Kytkou (zdroj: ČT24)