Maďarský proces s Csatárym pozastaven

Budapešť - Budapešťský soud pozastavil proces s Lászlóem Csatárym, obviněným z válečných zločinů. Csatáry působil během druhé světové války jako policejní velitel v Košicích a podle obžaloby se podílel na pronásledování Židů. Už v roce 1948 dostal doživotní trest v Československu. Soud v Maďarsku teď bude zjišťovat, jestli je původní rozsudek platný a za jakých podmínek by mohl Csatáry nastoupit do vězení. O vydání 98letého muže žádá Slovensko.

Budapešťský soud pozastavil řízení s Csatárym. Rozhodnutí však není konečné, protože místní státní zastupitelství se proti němu odvolalo. Soud nyní zjišťuje, zda by nebylo možné Csatáryho uvěznit na základě už vyneseného slovenského rozsudku. Csatáry byl v někdejším Československu v roce 1948 v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti, později byl trest změněn na doživotí. 

Maďarská prokuratura v červnu Csatáryho obžalovala z válečných zločinů spáchaných za druhé světové války. Budapešťský soud vyšší instance dnes poukázal na skutečnost, že Csatáry už jednou byl odsouzen za zločiny, z nichž je obviněn i v maďarském procesu. Podle soudu je třeba zjistit, zda by mohl být slovenský rozsudek platný i v Maďarsku a za jakých okolností by si mohl někdejší šéf maďarské policie v košickém ghettu trest odsedět. 

Příslušné maďarské státní zastupitelství však tvrdí, že dřívější verdikt nemůže zabránit zahájení dalšího procesu.    

Podle Wiesenthalova centra, které stíhá nacistické zločince, Csatáry sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 tisíc Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944. Za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, odkud byli Židé do tábora smrti posíláni.

Internované Židy Csatáry podle maďarské prokuratury pravidelně bil a bez jakéhokoli důvodu je bičoval, a to bez ohledu na okolnosti, pohlaví, věk či zdravotní stav napadených.