Bouře v Torontu: Zaplavené metro a výpadky proudu

Toronto (Kanada) – Výpadky proudu a dopravní chaos způsobila v kanadském Torontu prudká bouře, která se městem přehnala včera večer. Kvůli záplavám se zastavil provoz metra (částečně se ho podařilo obnovit až dnes ráno) i doprava na hlavních silnicích. Bez elektřiny se ocitlo 300 tisíc domácností.

Bouře přišla velmi nečekaně, v některých částech Toronta během večera napršelo více než deset centimetrů vody. Smršť tak překonala dosavadní rekord 3,6 centimetrů srážek za jediný den z roku 2008. Bez elektřiny se ocitlo zhruba 300 000 domácností, během dnešního rána se podařilo přísun proudu pro většinu lidí obnovit, bez elektřiny zůstává ještě 35 000 domácností.

Asi tisícovka lidí kvůli nástrahám počasí uvízla na celé hodiny v příměstském vlaku. Torontští policisté a hasiči na lodích zachraňovali cestující ze soupravy s deseti dvoupodlažními vagóny. Stoupající voda dosahovala až ke spodním oknům vagonů a dostala se i na podlážku dolního patra. Všichni cestující se museli přesunout do vyššího podlaží vlaku, kde nefungovala ani elektřina, ani klimatizace.

V centru města zůstaly na ulicích opuštěné automobily, z nichž utekli řidiči. Některé vozy se ocitly až po okna ve vodě. Letecká společnost Porter Airlines zrušila v pondělí večer všechny lety na letišti v centru Toronta kvůli výpadkům proudu. Zatím není jasné, o kolik letů se jednalo.

Technické čety a hasiči pracovali celou noc na odstranění škod a zprovoznění metra. „Všechny ruce jsou potřeba. Děláme, co je v našich silách a možnostech,“ řekl místním médiím starosta Rob Ford. Okolo 10:30 SELČ se podařilo zprovoznit část metra mířící z centra na sever, aby byla připravena na ranní špičku. Jižní část však stále zůstává mimo provoz, úřady však tvrdí, že se alespoň některé úseky podaří v nejbližších hodinách uvést do provozu. Zbylou dopravu budou zajišťovat náhradní autobusy.