Piloti vyčkávali s evakuací lidí z havarovaného boeingu

San Francisco – Piloti havarovaného Boeingu 777 vyzvali pasažéry bezprostředně po nárazu, aby zůstali na palubě. Pokyn k evakuaci jim dala až letuška, která si všimla ohně. Část posádky společnosti Asiana Airlines, která přepravovala cestující ze Soulu do San Franciska, poprvé promluvila na veřejnosti.

Evakuace cestujících na palubě Boeingu 777, který v sobotu havaroval na letišti v San Francisku, začala až 1,5 minuty po dopadu stroje na zem. Pilot předtím totiž neřekl lidem, aby letoun opustili. Informoval o tom americký národní úřad pro bezpečnost v letecké dopravě NTSB, který nehodu vyšetřuje. 

K evakuaci vedla až informace od jedné z letušek, která si všimla, že vně stroje šlehají z trupu plameny. „To je trochu neobvyklé, že posádka po letecké nehodě nevydala příkaz k evakuaci,“ říká šéfka NTSB Deborah Hersmanová. „Nevíme, na co v tu chvíli piloti mysleli,“ dodala.

Nehoda letadla v San Fracisku
Zdroj: ČTK/ZUMA/John Green

Příčina nehody se stále vyšetřuje, nejpravděpodobnější je ale chyba pilota. Nevšiml si včas, že stroj, který řídil automatický pilot, letí při přistání příliš nízko. Jeden z pilotů vyšetřovatelům tvrdil, že ho krátce před přistáním oslnilo prudké světlo. „Musíme přijít na to, o co přesně šlo. Byla to dočasná záležitost,“ komentovala to šéfka úřadu Deborah Hersmanová. Ta také potvrdila, že některé záchranné skluzavky zatarasily únikové východy, když se odrazily od země a nafoukly se uvnitř trupu.

K havárii došlo během přistání. Letoun s více než 300 lidmi na palubě letěl při manévru příliš nízko a pomalu. Když chtěl nabrat výšku a pokusit se o nové přistání, zavadil zadní částí o zem a zřítil se. Z 307 lidí na palubě jich přežilo 305. Více než třetina z nich ale skončila v nemocnici se zraněními, někteří s velmi vážnými. Podle některých názorů přitom díky včasné evakuaci mohlo být zraněných míň.

„Doufám, že rodiny, které při této nehodě přišly o své blízké, se brzy dostanou z nejhoršího. Modlím se za ně. Personál naší společnosti pracuje, jak nejrychleji může, aby pomohl,“ řekla manažerka posádky Lee Yoon Hyeová.