Juncker hodlá kandidovat i v předčasných volbách

Lucemburk - Lucemburský odstupující premiér Jean-Claude Juncker po jednání s velkovévodou Henrim oznámil, že chce znovu kandidovat v předčasných volbách, které zřejmě bude muset vyhlásit po skandálu kolem tajných služeb. Navzdory rozpadu koalice chce dál vládnout. Také ministři jeho vlády by měli až do předpokládaných podzimních voleb zůstat ve svých stávajících funkcích.

„Popsal jsem velkovévodovi situaci ze svého pohledu a z pohledu vlády,“ řekl Juncker po jednání s Henrim. „Je teď na velkovévodovi, aby učinil rozhodnutí,“ dodal. V předčasných volbách by prý zase kandidoval a po nich by opět chtěl stanout v čele vlády. „Chuť bych měl, ale to musí rozhodnout moje strana,“ řekl křesťanský demokrat.

Juncker, který je nejdéle sloužícím šéfem vlády v EU, je premiérem od roku 1995 a od roku 2005 do letoška byl také šéfem takzvané Euroskupiny. Ve středu ohlásil svou demisi.

Mluvčí vlády Guy Schuller ale zdůraznil, že vláda neodstoupila a je plně funkční. Pokud se potvrdí dohoda na podzimních předčasných volbách, Junckerova vláda fakticky odstoupí až na podzim. Jako možný termín předčasných voleb se rýsuje 20. říjen. „Do té doby zůstane vše při starém. Nebudeme odvoláni, ani se nenecháme odvolat,“ prohlásila lucemburská ministryně hospodářství Etienne Schneiderová.

Důvod problémů - zpravodajské služby

Poslanci ve středu na zasedání parlamentu Junckera obvinili, že nedokázal zamezit zneužívání moci ze strany zpravodajských služeb. Nepodpořili ho ani koaliční socialisté.

Lucemburské zpravodajské služby čelí od loňska obvinění, že sbíraly informace o obyvatelích a podnicích a zpronevěřovaly státní peníze, například tím, že v letech 2004 až 2009 prodávaly luxusní vozy, které předtím nakupovaly za snížené ceny.