Británie trvá na tajném vyšetřování vraždy Litviněnka

Londýn – Britští kriminalisté nehodlají vyšetřovat smrt Alexandra Litviněnka veřejně. Odmítli tak návrhy manželky někdejšího ruského agenta Mariny Litviněnkové i britského soudce Roberta Owena, kteří kvůli použití důkazů požadovali veřejné šetření. Třiačtyřicetiletý Litviněnko pracoval pro ruskou tajnou službu KGB, pak se ale stal kritikem Kremlu. Zemřel v Londýně 23. listopadu 2006 asi tři týdny poté, co vypil čaj údajně otrávený izotopem polonia 210 při schůzce s dalšími ruskými agenty v londýnském hotelu.

Podle Owena v probíhajícím soudním zkoumání nemohou být použity některé důkazy, například ty, které se týkají možného zapojení Ruska do kauzy, což by u vyšetřování přístupného veřejnosti naopak šlo. Britská vláda ale Owenovi nevyhověla.

Soudce Owen na začátku června v dopisu ministrovi spravedlnosti Christopheru Graylingovi podle televize Sky News napsal, že by mělo být jmenováno právní kolegium, které by veřejné šetření Litviněnkovy smrti vedlo. Toto šetření se mělo konat souběžně se stávajícím vyšetřováním před londýnským soudem, které řídí sám Owen. K ničemu takovému ale nyní podle soudce nedojde.

Marina Litviněnková
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Litviněnko byl bývalý agent KGB, který však z Ruska utekl a usadil se v Británii. Třiačtyřicetiletý Rus zemřel podle Britů asi tři týdny poté, co vypil čaj otrávený izotopem polonia 210 při schůzce s dalšími ruskými agenty v londýnském hotelu. Podle britské policie je hlavním podezřelým jeden z nich, Andrej Lugovoj - dnes poslanec Státní dumy.

Už na konci loňského roku britští vyšetřovatelé naznačili, že do údajné vraždy Alexandra Litviněnka je zřejmě zapletena Moskva. Advokát Litviněnkovy manželky tehdy soudu sdělil, že Litviněnko pracoval několik let pro špionážní službu MI6. Měl v ní svůj kontakt s krycím jménem Martin. MI6 ho prý krátce před jeho smrtí požádala, aby pomáhal španělským tajným službám při vyšetřování ruské mafie a jejích vazeb na politickou scénu. Byl registrovaným a placeným agentem a britské tajné služby selhaly při jeho ochraně, konstatoval advokát Ben Emmerson.