Bangladéšský duchovní vůdce dostal 90 let, čekají se nepokoje

Dháka – V Bangladéši odsoudili tamního islámského duchovního vůdce Guláma Azama k 90 letům vězení. Devadesátiletý Azam se podle tribunálu dopustil válečných zločinů na Pákistánu během bojů za nezávislost v roce 1971. Jednání soudu už předem vyvolalo značné protesty a dá se očekávat, že nová vlna nepokojů propukne i nyní.

Devadesátiletý Azam byl v době boje za nezávislost předsedou strany Bangladéšské islámské společenství (Džamáate islámí). Zvláštní soud v Dháce ho shledal vinným, že podporoval pákistánskou armádu tím, že pomohl vytvořit milice. Ty jsou podezřelé, že přinejmenším částečně přispěly ke smrti tří milionů lidí, jak uvádí bangladéšská vláda. Krom toho se podle soudu dopustil vraždy a mučení. Žaloba původně požadovala trest smrti.

Gulám Azam
Zdroj: ČTK/AP/A.M. Ahad

Zvláštní soud zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kdo za války za nezávislost kolaborovali s pákistánskými silami a kteří se pokoušeli zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Organizace pro lidská práva ale uvádějí, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy. Dosud soud vynesl čtyři rozsudky.

Přívrženci islámské opozice se snaží úřady přimět k zastavení soudů opakovanými stávkami a demonstracemi. Od ledna bylo v protestech zabito přes 100 lidí. Strana Bangladéšské islámské společenství připouští, že nesouhlasí s odtržením Bangladéše od Pákistánu, ale obvinění z válečných zločinů odmítá.