V německé armádě slouží pravicoví i islámští radikálové

Berlín - Mezi německými vojáky roste počet pravicových extremistů. Zároveň u armády slouží i padesátka radikálních muslimů. Na nebezpečí upozornila německá vojenská rozvědka. Propustit je ale nemůže, radikální postoje musí být prokázány soudně.

V německé armádě loňský rok sloužilo 300 pravicových extremistů, a dokonce 50 islamistů, tvrdí to Německá vojenská kontrarozvědka (MAD), která má na starosti kontrolu armády. Většina extremistů jsou muži od 18 do 25 let. Podle prezidenta MAD Ulricha Birkenheiera armáda přitahuje radikály kvůli tomu, že tady mají přístup k informacím a zbraním. 

Narůstá i počet islámských radikálů. Takové radikální síly jsou přitom pro německou armádu, která slouží i v Afghánistánu, problematické.

Armáda si totiž neví s takovými vojáky rady, extremisty nemůže prostě jen tak vyhodit. Zbaveni služby mohou být jedině soudem, který by potvrdil, že v armádě aktivně prosazovali extremistické myšlenky. Birkenheier přitom připouští, že se pro to většinou nepodaří získat dostatek důkazů. „Je to poměrně zdlouhavý proces a není úplně jednoduchý. Trvá tak dlouho, jak trvají v normálních demokraciích soudní procesy,“ přidává se komentátor LN Luboš Palata.

Komentář Luboše Palaty (zdroj: ČT24)

Vojenská kontrarozvědka zveřejnila kontroverzní statistiku s nadějí, že donutí politiky k akci a že povolí armádě prověřovat jak samotné vojáky, tak i rekruty. Armáda by si je tak mohla prověřit ještě před nástupem do služby, a mohla by tak eliminovat nežádoucí uchazeče. 

Teď totiž kontrarozvědka nemá právo prověřovat žadatele o místo v armádě. Vyšetřovat může pouze vojáky ve službě, a to jen v případě, že je u nich podezření na nežádoucí chování.