Vyšetřování odhalilo šokující týrání umírajících pacientů v Británii

Londýn - Britská vláda odhalila šokující praktiky v britských léčebnách dlouhodobě nemocných. V celkem 14 nemocničních zařízeních měly sestry týrat umírající pacienty, nedávaly jim najíst ani napít. Poslední chvíle života tak mnoho pacientů strávilo v agonii. Vyšetřování dokonce zaznamenalo takové případy, kdy sestry křičely na příbuzné, kteří chtěli svým blízkým jen podat vodu.

Péči o dlouhodobě nemocné zajišťuje v Británii organizace Liverpool Care Pathway. Ministři teď chtějí britské LDN zrušit, poté, co vyšetřování odhalilo šokující zacházení s umírajícími pacienty hned ve 14 nemocnicích. Právě tato zařízení vykazovala v předchozích dvou letech příliš vysoká čísla úmrtnosti. 

Podle závěrů vládního vyšetřování umírající pacienti čelili „zásadnímu nedostatku péče“, zpráva obviňuje personál z brutality a bezohlednosti. Sestry nedávaly pacientům jíst ani pít. Vyšetřování dokonce uvádí takové případy, kdy příbuzní chtěli svému blízkému jen podat vodu, ale sestry na ně křičely. A také případ, kdy blízcí nosili zoufale žíznivému pacientovi z koupelny alespoň namočené papírové ručníky. 

Závěry vyšetřování:

„Co odhalilo vyšetřování, jsou rozsáhlé a základní problémy v péči o umírající – nedostatek péče a soucitu, nedostatek správně vyškoleného personálu, nemožnost přístupu k paliativní péči mimo pracovní dobu od pátku odpoledne do pondělního rána.“

Předpisy sice dovolují, že u umírajících pacientů může být ukončena léčba, pokud tak pro ně odchod z tohoto světa bude příjemnější. To zahrnuje i nepodávání jídla a pití, ovšem jen v případě, pokud si to pacient přeje. Vyšetřování teď ukázalo, že některá zařízení tohoto předpisu zneužívala. 

Podle vyšetřování pacienti nejvíce trpěli především o víkendech a večer. Baronka Julia Neubergerová, která na vyšetřování dohlížela, upozorňuje na to, že lékaři zkrátka skončili v pět hodin odpoledne a celou noc či celý víkend pak byli pacienti bez péče. Nemohli tak třeba dostat léky na tlumení bolesti. Někteří pak měli halucinace a umírali v agonii. Podle baronky je takový přístup šokující, protože člověk si přece nemůže svou smrt naplánovat podle toho, jak slouží doktoři.

Vláda chce v souvislosti s aférou zcela přehodnotit systém péče o umírající pacienty. Britské LDN už nebudou dostávat žádné finanční dotace a do budoucna by starost o smrtelně nemocné měla být individuální.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Inspekce nehledala viníky, ale spíš cestu k nápravě, aby nemusel mít žádný z pacientů pocit, že jeho přežití je věcí náhody. Vyšetřovací komise ve zprávě uvádí, že za sedm let zemřelo v několika britských nemocnicích v porovnání s průměrnou úmrtností o 13 300 pacientů víc. Problémy mělo 14 ze 170 samospráv; věděly o nich, ale pokud je chtěly řešit, mnohdy se nedovolaly. Existovala politická objednávka - neděsit veřejnost. „Šéf tří regulačních orgánů během vyšetřování řekl, že museli dodávat ministrovi dobré zprávy pro tisk. A ministr říkal: 'Všichni jsme věděli, že musíme dělat, co chce premiér',“ říká spoluautor zprávy Sir Brian Jarman. Politici se před volbami rádi ukazují ve státních nemocnicích. Ty jsou chloubou britského systému, dokonce takovou, že si jejich logo zahrálo i na zahájení londýnské olympiády. Hned poté ale tlak na úspory zase zesílil.

Problémem je také nedostatek kvalifikovaných sester. Tato kariéra už dlouho Brity netáhne. Běžné je pracovat 12 dní v kuse a přesčasy a únava jsou faktory, které mohou vést k chybám. Na skutečný stav věcí svým bonmotem o vysokém počtu filipínských zdravotních sester ukázal i manžel britské královny princ Philip: „Filipíny musí být poloprázdné. Všechny jste tady. Provozujete Národní zdravotní službu.“ Jedenáct nejrizikovějších nemocnic nyní dostane dohled.