Rakety nalezené v Panamě chtěl nechat Castro zmodernizovat v KLDR

Panama - Rakety a radary, které byly zadrženy na severokorejské lodi v Panamě, patří Kubě. Tamní režim prezidenta Raúla Castra přiznal, že si zastaralou techniku chtěl v Severní Koreji nechat zmodernizovat. Vyplývá to z dosavadních výsledků vyšetřování - Pchjongjangu ale takovou činnost zakazují mezinárodní sankce. Zásilka byla ukrytá v kontejnerech v tunách cukru. Kapitán lodi se pokusil o sebevraždu, posádka byla zadržena. KLDR vyzvala k jejímu propuštění.

Loď Chongchonkang vezla 50 let staré radary a protiletadlové rakety, v severokorejských zbrojovkách pak měly získat o něco modernější podobu. Zaplatit chtěla Kuba alespoň částečně třtinovým cukrem - i ten našli na lodi panamští celníci.

Komuniké kubánské diplomacie:

„Na palubě dané lodi se převáželo 240 tun zastaralých obranných zbraní - dvě kompletní protiletadlové rakety Volha a Pečora, náhradní díly devíti raket, dvě letadla typu Mig-21 a 15 motorů pro tento typ strojů. Vše bylo vyrobeno v polovině minulého století, mělo být opraveno a vrátit se do naší země.“

„Nemůžeme tento materiál jen tak nechat projít bez toho, aniž by ho nějaká země deklarovala. Takže teď budeme muset celou loď vyložit, aby mohly úřady přesně zjistit, co vlastně veze,“ říká panamský prezident Ricardo Martinelli. Panamské úřady dosud nezvládly prohledat celou loď, na tom teprve pracují. Propátraly totiž sotva pětinu. Panama o pomoc požádala i inspektory OSN, Kolumbii a Británii. Spojené státy Panamu za zadržení lodi pochválily.

Ke kontrabandu se zásahové jednotky dostaly až poté, co přemohly severokorejskou posádku. Kapitán si během razie pokusil podle některých svědectví proříznout hrdlo - pravděpodobně kvůli obavám z reakce ve vlasti. Posádka byla zadržena.

Mluvčí severokorejské diplomacie uvedl, že „panamští vyšetřovatelé zadrželi kapitána a posádku lodi kvůli pátrání po drogách, ty ale na palubě nenalezli“. Všichni by proto měli být okamžitě propuštěni. Mluvčí znovu zopakoval, že loď převážela náklad na základě naprosto legální smlouvy - zbraně, které Severní Korea měla opravit a poslat zpět na Kubu.

Podezřelý náklad
Zdroj: ČT24/Twitter/Ricardo Martinelli

„Policie zadržela 35 lidí, většina nemluví španělsky. Museli jsme využít tlumočníků, ale i tak nám moc informací o původu zbraní v kontejnerech nedali,“ potvrdil Javier Caraballo z protidrogového oddělení.

Podle kubánských úřadů byly na palubě rakety středního doletu, dvě letadla Mig-21 a náhradní díly - celkem 240 tun vojenského materiálu. Podle fotografií zásilka obsahovala také části radarového systému SNR-75, který se používá k navádění střel obranného systému SA-2 a kterým disponovali spojenci Sovětského svazu sdružení ve Varšavské smlouvě, uvedl zbrojní analytik Neil Ashdown. „Je možné, že tento systém mířil do Severní Koreje, aby tamní odborníci posílili jeho kapacity,“ řekl Ashdown.

„Vše bylo vyrobeno v polovině minulého století, mělo být opraveno a mělo se vrátit do naší země,“ stojí v oficiálním sdělení kubánské diplomacie.

„Přepravu zbraní nebo podobného materiálu z nebo do Severní Koreje porušuje hned tři rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Takže pokud se podezření potvrdí, bude to určitě předmětem zájmu sankční komise,“ doplnila Rosemary Dicarlo, velvyslankyně USA při OSN.

Loď Chongchonkang už v roce 2010 zadržely ukrajinské úřady s nákladem munice a drog. Severní Korea čelí obviněním, že právě tímto způsobem vydělává cizí měnu pro svoji zaostalou ekonomiku.